В състезанието за 13 от градските линии в Пловдив конкурентите

...
В състезанието за 13 от градските линии в Пловдив конкурентите
Коментари Харесай

Пловдив в изчакване на нови превозвачи по 13 градски линии

В надпреварата за 13 от градските линии в Пловдив съперниците разчитат на вложения. " Хеброс бус " на Веселин Дошков влага 4.5 млн. евро в 40 нови рейса, а компаниите на Петко Ангелов – 12 млн. лв..

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал ". Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната. Още по тематиката
Основни клиенти, които припознават продукта на компанията, са арендаторите на водоеми

За пет години растежът в заплащането в района е 45%

Ежедневно по всички 29 автобусни линии на всеобщия градски превоз в Пловдив се движат 227 рейса. Всеки един от превозвачите разполага и с аварийни рейсове за всяка от предоставените му за обслужване линии. по всички градски линии е към 16.5 млн. км, като се извозват млн. пасажери. Тринайсет от линиите се обслужват от частни превозвачи, чиито контракти с общината изтекоха на 12 май. А сега е в ход поръчка, която да дефинира новите превозвачи по тях.

Новата поръчка

Сделка с планирана стойност 38 377 439 лв. без Данък добавена стойност и контракт за 10 години сигурен бизнес – по този начин наподобява публичната поръчка за тринадесет от най-натоварените градски линии на градския превоз в Пловдив, оповестена в края на 2016 година. Те е за десетгодишен интервал от 2017 до 2027 година и обгръща автобусни линии с №1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222. Разделена е на три обособени позиции, като техните планирани стойности са 12 458 638 лв. без Данък добавена стойност и 12 279 588 лв. без Данък добавена стойност.

Поръчката съвсем незабавно след оповестяването си бе атакувана в съда от евентуални участници в наддаването. Съдебният спор продължава и до през днешния ден, само че съгласно специалисти в общината, а и съгласно главните компании, които евентуално ще вземат участие в наддаването по публичната поръчка, до 2-3 месеца Пловдив ще има своите нови превозвачи. Впрочем " нови " надали е най-точната дума за бизнес, в който вложенията са огромни, а общината съобщи, че ще играе на несъмнено, като не приема за присъединяване в състезанието компании, които вместо действителни рейсове оферират единствено предварителни контракти за покупка на рейсове, ако завоюват. Нещо повече – в изискванията за конкуренцията е даден приоритет от 60% за крайната оценка на компаниите, които разполагат с най-нови рейсове. Останалите 40% от оценката са за цената, която ще бъде препоръчана на търга. Тази формула за оценяване може и да не е идеален метод за установяване на спечелили в една бизнес конкуренция, само че най-малко целите са ясни и качеството е с преимущество.

Инвестициите

Засега пловдивската компания " Хеброс бус " е най-напориста в своята капиталова активност. " За да се приготвя за новата социална поръчка, съм закупил съвсем 40 нови рейса през 2016 година и всички дават отговор на стандарта EURO-6 за екологичност ", сподели притежателят на компанията инж. Веселин Дошков. Той е структурирал инвестицията си по следния метод: 11 рейса са с над 100 места (12-метрови), 12 са с потенциал 85 пасажери (10-метрови). " Размерът на инвестицията ни е над 4.5 милиона евро. Финансираме я с заеми, а част от рейсовете сме взели на лизинг. За " Хеброс бус " лизингът е малко по-скъпо, само че по-лесно решение ", изяснява инж. Дошков.

Другият главен съперник за разпределението на линиите от градския превоз е Петко Ангелов, който вложи към 2 млн. евро в 10 нови рейса с марката MAN. Това също са огромни екологични рейсове с мотор за транспорт на към 100 пасажери. Пловдивският транспортен бизнесмен към този момент разгласи, че в двете му компании - " Автобусни транспорти Пловдив " и " Меритранс ", се движат 81 нови рейса, като 50 от тях са с екологични мотори от най-ново потомство, а цената на цялата му инвестиция е 12 млн. лв..

Ценови разногласия

Градският превоз на Пловдив е услуга, чиято цена се споделя от пасажерите в рейсовете и от държавния и общинския бюджет. Тези два парични потока доближават в последна сметка до транспортните компании. Много или малко заплащат пловдивчани за градския си превоз е въпрос, по който не може да има единно мнение. Затова и вторият " рунд " от правосъдни разногласия е обвързван точно с цената на транспорта. Фирмата, която оспорва пределната цена на километър пробег, е една – " Комексмаш – Васил Пиронков ", останалите от сектора я поддържат, въпреки да са съперници в идната социална поръчка. Грубо казано, разногласието е: за какво в Пловдив превозвачите получават по 1.8 лева/км, до момента в който в София същата услуга се заплаща по 3 лв. за километър пробег. " Един километър в Пловдив и един километър в София са идентични, факторите на себестойността са идентични: гориво, амортизации, възнаграждение и осигуровки, разноските за поддръжка и разноските по заемите. Колегите оспорват в съда и аз съм склонен с тях, че не би трябвало по едно и също време цената да бъде измерение както за допустимост до търга, по този начин и за оценка на конкурентоспособност. Споделям логиката, че в случай че Пловдив желае качествена услуга в градския превоз, не може да я получи на ниска цена ", споделя инж. Веселин Дошков.

В община Пловдив обаче смятат, че тръжната документи, както и изискванията за " надпреварата " по новата социална поръчка са обективни. " Прогнозната стойност е изчислена по реда на член 21, алинея 11, т. 2 от Закона за публичните поръчки, според който при публични поръчки за услуги без посочена обща цена и със период, по-дълъг от 48 месеца, основата за пресмятане на прогнозната стойност е следната: месечната стойност, умножена по 48. В този смисъл посочената планирана стойност не е лимитна и не е оптималната, както е видно от плана на контракт – неразделна част от документите ", аргументират се от общинската администрация. Оттам прецизират, че пределната цена за разноските на 1 км пробег в размер на 1.80 лева без Данък добавена стойност е образувана на база избрания оптимален средногодишен разход на км за транспортьор и цената на предстоящата инвестиция за нови рейсове със период на възобновяване на осъществените разноски за период от осем години. " Това (1.8 лева на км) не е цена, която превозвачите ще получат за изминат километър, а параметър, влияещ върху установяване на размера и правото за приемане на дотация. В Пловдив превозвачите образуват своя доход от продадените транспортни документи, а не получават възнаграждение за изминат километър ", показват още от общината.

Билетчето за инспекция

Умната система за продажба на билети в Пловдив още не е проработила, само че поддръжката на спирките в града е добра.

Фотограф: Надежда Чипева В Пловдив трябваше към този момент да е проработила интелигентна система за продажба на билети за градските рейсове. Много е допустимо това да стане по едно и също време с провеждането на надпреварата сред превозвачите за тринадесетте линии в градския превоз. Поне такива са прогнозите на общинската администрация. Сегашната система за продажба на билети обаче не е най-хубавата и съгласно притежателя на " Хеброс бус " даже разрешава да бъдат укривани налози. " Гледам докладите на една от конкурентните компании. Имам чувство, че всеки месец там не се регистрират част от приходите. Когато новата електронна система проработи, такива неща няма да бъдат вероятни ", безапелационен е инж. Дошков. Нещо повече - когато новата осведомителна система за градския превоз в Пловдив проработи, общината, превозвачите и пасажерите ще имат доста по-точна информация за услугата, както и за нейното положение в действително време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР