В състава на Руската федерация са оформени 22 републики, които

...
В състава на Руската федерация са оформени 22 републики, които
Коментари Харесай

Колко републики и столици има в Русия?

В състава на Руската федерация са завършени 22 републики, които имат право на лична конституция, държавен език и столица.

Как тъкмо е станало по този начин, че в състава на Русия да съществуват „ страни в страната “?

Всички съветски републики – дружно с градовете от федерално значение, областите, краищата, самостоятелните окръзи и Еврейската самостоятелна област – са равноправни субекти на РФ, това е обезпечено в конституцията на страната. В Русия има 85 района от разнообразни видове.

Думата „ република “ в този случай не значи държавен суверенитет, а е историческа традиция, която се оформя от националните фактори. Съвременните републики в РФ са наследници на самостоятелните руски социалистически републики (АССР) и самостоятелните области. АССР е форма за автономност на националните малцинства, населявали Съюз на съветските социалистически републики.

 Карта на Съюз на съветските социалистически републики от 1917 до 30 декември 1922 година

Карта на Съюз на съветските социалистически републики от 1917 до 30 декември 1922 годинаFototeca Gilardi/Getty Images

Съветският съюз е формиран от 15 Съветски Социалистически републики (или просто съюзни републики). Всяка от тях има административно-териториално разделяне. В състава на републиките има и АССР.
Как се появява тази система
Мащабната административно-териториална метаморфоза на днешна Русия и нейните съседи стартира след революцията от 1917 година. Тогава народите от някогашната Руска империя слагат началото на битката си за разнообразни форми на национална автономност. Най-големите територии – Великото Финландско княжество и Полското Царство, успяват да получат самостоятелност от Русия. По-малките административни териториални единици, представляващи райони с плътно живеещи в тях малцинства, добиват самостоятелност вътре в страната и съхраняват правото си на роден език и лични органи на властта. През 20-те и 30-те години границите на тези региони непрекъснато се трансформират, окръзи се сплотяват, преобразуват се в самостоятелни области, а те в самостоятелни републики.



Свободни източници

В Русия (в състава на Съюз на съветските социалистически републики тя се споделя Руска Съветска Социалистическа Република) през разнообразни години самостоятелните републики доближават до 19 броя.

Например, Туркестанската АССР, която, дружно с Башкирската, се смятат за първите самостоятелни републики в РСФСР, съществува до 1924 година, само че поражда цели две съюзни републики – Узбекската и Туркменската. АССР на немците от Поволжието през 1941 година е разграничена сред Саратовската и Сталинградската (днешна Волгоградска) области. Кримската АССР през 1945 година става Кримска област, а през 1954-а минава в състава на Украинската социалистическа република. Карело-Финската социалистическа република през 1954 година е „ намалена “ до Карелска АССР в състава на РСФСР. Някои АССР получават „ покачване “ и стават съюзни републики, това са казахската АССР (през 1936 г.) и Киргизската АССР (през 1926 г.).

 Пропагантен афиш на незнаен създател. Изобразено е младо момиче, което споделя

Пропагантен афиш на незнаен създател. Изобразено е младо момиче, което споделя „ Вече съм свободна “, включвайки се в Комсомола. Москва 1921 г.Свободни източници

До 1961 година количеството АССР наброява 16. Този състав е неизменен до 1990 година. Преобразуването на АССР в съветски републики става редом с превръщането на РСФСР в Руска федерация и придобиването на самостоятелност на доста съюзни републики, което води и до разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Някои от актуалните републики в Русия – Адигея, Алтай, Карачаево-Черкезката, Хакасия, Чечения и Ингушетия, получават статус за първи път през 1990 година.
С какво съветските републики се отличават от другите райони
 Знамената на Ингушетия и Русия

Знамената на Ингушетия и РусияМаксим Блинов/Sputnik

Ръководителят на републиките публично се посочва „ глава “. Изключение прави Татарстан, там водачът е президент. На 12 юли 2022 година с декрет на съветския президент тази служба още веднъж е сменена с „ глава “. Главният град на съветските републики се назовава столица, а при другите субекти е административен център.

Паспортите на няколко републики – Татарстан, Башкартостан и Република Саха (Якутия), се издават и на държавен език.

 Национален и общоприет паспорт

Национален и общоприет паспорт

Наравно с съветския в републиките е приет за държавен език и този на нейните нации. Някъде това е единствено един език, а в Дагестан те наброяват цели 13. Има и републики – Карелия, в които държавен език е единствено съветският. Законодателството на Русия е приело за писменост на държавния език и държавните езици на другите републики да бъде графическата основа на кирилицата. Корените нации на Карелия приказват карелски, вепски и финландски – езици с латинска книжовност, които не могат да станат държавни (освен след смяна в закона). От друга страна техните езици са с формален статус в територията на Карелия. Нейните поданици, както и представителите на всички нации в Русия, имат цялостно право да употребяват и съхраняват родните си езици.

 Петрозаводск, Гражданская улица, дом 30. Адресна табела на съветски и ливиковски акцент на карелския език

Петрозаводск, Гражданская улица, дом 30. Адресна табела на съветски и ливиковски акцент на карелския езикAvsolov (CC BY-SA 4.0)

Всички съветски републики имат личен химн. Официалният химн на Дагестан е без думи, а в Карелия единствено на съветски език.

създател: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР