В същото време Еманюел Макрон бе на кратка визита в

...
В същото време Еманюел Макрон бе на кратка визита в
Коментари Харесай

Шолц стъпи за няколко минути в Северна Корея, а Макрон се озова в юрта в Монголия

В същото време Еманюел Макрон бе на къса аудиенция в Улан Батор, столицата на Монголия, съобщи Франс прес. Това е първа аудиенция на Макрон в тази азиатска страна.

Френският президент дойде в 18,30 ч. локално време в монголската столица и бе посрещнат на летището с военни почести от монголската армия в обичайни униформи.

По време на късата аудиенция Макрон се срещна с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух. Той го посрещна в обичайната юрта, ситуирана в двора на президентския замък в Улан Батор. Преди това на централния площад " Сухбаатар " двамата президенти направиха обзор на монголските военни.

От началото на съветската инвазия в Украйна Франция умножи напъните, с цел да беседва със страните, които не осъдиха ясно войната, водена от Москва. Визитата на Макрон в Улан Батор се вписва в този подтекст.

На обща пресконферения с монголския президент Макрон съобщи, че двамата споделят решимостта да поддържат една подложена на експанзия страна и задачата за завръщане към мира на европейския континент при съблюдаване на интернационалното право. Макрон приветства също по този начин приноса на Улан Батор за мултилатералната система, на която се основава интернационалната сигурност. От своя страна монголският водач се ограничи до общо изявление за поддръжка за опазване на мира и стабилността по света.

По време на визитата Макрон приказва и за френската нуклеарна група " Орано ", която участва към този момент в района и която е претендент за план за огромен рандеман на уран. Но планът към момента не е утвърден от монголското държавно управление. Макрон увери, че планът ще съблюдава най-хубавите стандарти в региона на околната среда и най-хубавите обществени стандарти. Той посочи, че в случай че френската компания завоюва плана, това би разрешило извличането на сериозни метали от изключителна значимост. Макрон загатна и устрема си за реализиране на енергиен суверенитет за Франция.

Париж също по този начин се ангажира да финансира енергийния преход в Монголия посредством съдействие в региона на възобновимите сили и нуклеарната енергетика. Монголия зависи на 90 % от въглищата за производството на електричество и затова има потребност от декарбонизация на стопанската система си, отбелязва Франс прес.

В края на визитата си в Улан Батор френският президент предложения монголския си сътрудник на държавна аудиенция във Франция през есента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР