В същото време експертите отбелязват, че преходът към плащането с

...
В същото време експертите отбелязват, че преходът към плащането с
Коментари Харесай

Руските магазини започнаха да тестват плащания с биометрични данни

В същото време специалистите означават, че преходът към заплащането благодарение на биометрични данни може да бъде интензивен заради разпространяването на ковид.

Плащането за покупки посредством сканиране на лица стартира да се тества в хранителни магазини в Русия. Това оповестиха в събота пред вестник " Известия " представители на банка ВТБ, която стартира опита

Според изданието опцията за заплащане на артикули посредством сканиране на лица към този момент е предоставена в супермаркетите " Лента " на клиентите на банка ВТБ. Използва се обединена биометрична система, ръководена от Ростелеком. ВТБ означи, че възнамеряват да вкарат биометрична система в индустриален мащаб доникъде на 2020 година. Други банки, в това число Промсвязбанк, също започнаха договаряния с търговски вериги, с цел да започват тестване на такава платежна система, съобщи ТАСС.

Обяснено е, че, с цел да се извърши заплащане чрез биометричен идентификатор, притежателят на картата просто би трябвало да огледа в камерата на касата.

" В пилотните планове технологията се употребява за дребни заплащания. За да се удостовери прехвърлянето на по-големи суми, се възнамерява да се употребява втори фактор, да вземем за пример ПИН код. Клиентът също ще може да заплати за покупка в интернет като огледа камерата на телефона и назове поредност от числа, вместо досегашното дълго попълване на данни за картата ", съобщи Ростелеком пред " Известия ".

Прилагането на технологията се разисква освен с търговски вериги, само че и с бензиностанции и вериги за бързо хранене, производителите на автомати и представители на метрото и съветските железници.

Експертите, интервюирани от изданието, означават, че преходът към заплащането благодарение на биометрични данни може да се форсира заради пандемията от ковид, защото доста консуматори се притесняват, че вирусът може да бъде предаден посредством банкнотите и пластмасовите карти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР