В САЩ, въпреки изборите, се очаква облекчение на лихвите, но

...
В САЩ, въпреки изборите, се очаква облекчение на лихвите, но
Коментари Харесай

Икономист: Чака ни умерено задържане на лихвите или нищожно намаление

В Съединени американски щати, макар изборите, се чака облекчение на лихвите, само че в Европа към момента се разсъждава над този въпрос.
Това сподели пред  " Фокус " макроикономистът Щерьо Ножаров, който е и стопански консултант на Българската стопанска камара (БСК).
" Защото в Европа имаме една криза, въпреки това, инфлацията към момента остава умерена. Въпреки всичко за тази година се смята, че в случай че бъдат непокътнати актуалните лихвени проценти, които са 4 и малко над 4, там имаме 3 лихвени проценти, които употребява ЕЦБ (Европейската централна банка), а инфлацията в Европейски Съюз ще намалее до 2.7%, което е много добър индикатор. Това частично се дължи и на рецесии, и на стягане на колани, само че ще даде добра вероятност и наклонност за 2025 година и за стабилизиране, и реализиране на един висок стопански напредък ", разяснява Ножаров. Според макроикономиста в Европейски съюз се чака умерено задържане на лихвите или незначително понижение: " Въпреки тръгналите рецесионни процеси, които са дължат в огромна степен и на геополитически риск, и на нови трендове в промяна на капиталовите потоци, има отлив въпреки това на вложения от Европейски Съюз и насочването им към Съединени американски щати и други валутни райони, което ненапълно е рисково. И това към този момент е въпрос на трендове на $ по отношение на евро, т.е. дали да имаме мощен или слаб $, т.е. кои надвиват: Мултинационалните компании в Съединени американски щати, които са почти половината от стопанската система, или останалите. Защото по-слаб $ по отношение на евро ненапълно употребява мултинационалните компании, които са вид износ за тяхната стопанска система. Но по какъв начин това би засегнало българската стопанска система – вероятно по-слаб $, което е от елементи наклонност, ще създадат еврото и лв. надлежно малко по-силни и ще ги стабилизира. Това може да има разнообразни резултати за българската стопанска система ", изясни той.
По думите на Ножаров това ще бъде годно за цялата 2024 година и би блъснало експорта: " Експортът на българската стопанска система, който така и така се свива и надлежно ще засегне и вноса в някаква степен, като го насочи от страните, които са с по-слаби валути – прилежаща Турция чака една инфлация от 60 и повече %. Всички тези трендове демонстрират, че българската стопанска система има потребност от една стабилизация ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР