В САЩ поставиха мозъчни импланти на наркозависими пациенти с цел

...
В САЩ поставиха мозъчни импланти на наркозависими пациенти с цел
Коментари Харесай

Мозъчни импланти ще се борят срещу наркозависимостта

В Съединени американски щати сложиха мозъчни импланти на наркозависими пациенти за понижаване на тяхното предпочитание за опиум. Подобен опит се организира за първи път, оповестява БТВ, като се базира на Би Би Си.

Водещият плана доктор Али Резай от Университета в Западна Вирджиния изяснява, че устройството е тип „ пейсмейкър за мозъка”. Въпреки това акцентира, че не е технология за всеобщо потребление и не би трябвало да се предизвиква.

Мъж с близо 10-годишно користолюбие към този момент е опериран. Предстои други трима да се подложат на процедурата. Те ще бъдат под непрекъснато наблюдаване през идващите две години.

Първоначално се вършат няколко сканирания на мозъка. След това се пробива дребна дупка в черепа, през която се слага 1 мм имплант в частта на мозъка, която контролира импулси като користолюбие и самоконтрол.

След това се слага и батерия под ключицата. Оттам следва мониторинг на мозъчната интензивност от физиотерапевти, физиолози и специалисти, които наблюдават дали „ апетитът” за опиат спада.

Свършва метадонът, с който лекуват 3000 наркозависими

Дълбоко мозъчна стимулация (DBS) е утвърдена процедура от американската Агенция за надзор на храните и медикаментите. Тя се употребява за лекуване на разнообразни заболявания като Паркинсон, епилепсия и обсесивно-компулсивно разстройство. За пръв път DBS е утвърдена за отнасяне на наркозависими пациенти.

„ Лечението е за тези, които не са съумели да преминат през други процедури, без значение дали е посредством медицина, поведенческа терапия или обществени намеси. Това е строга развой, следен от регулатори, етични правила и други институции”, добавя доктор Резай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР