В САЩ най-търсената стока се оказа тоалетната хартия, в Мексико

...
В САЩ най-търсената стока се оказа тоалетната хартия, в Мексико
Коментари Харесай

Суеверия и привички: Кой как се бори с коронавируса по света

В Съединени американски щати най-търсената стока се оказа тоалетната хартия, в Мексико е бирата, а във Франция, предвидимо - брашното и шоколадът. Стоките, които изчезнаха най-бързо от магазините, разкриват по какъв начин светът се оправя с блокирането, провокирано от ковид, написа БГНЕС, базирайки се на коментарен материал на Хайдер Хюсейни за Агенция Франс Прес.
Победителят в най-причудливия недостиг за 2020 година е Афганистан, където слух за брадато новородено, съветващ да се купува черен чай, изпращи десетки хиляди в магазините. Търсенето на вездесъщия черен чай за малко утрои цената му, преди хората да се успокоят.
" Ще пребивавам два часа и пристигнах да ви кажа, че черният чай е лекът за този вирус ", гласи откъс, съпътстващ фотография на бебето, родено в източната провинция Нангархар, която беше необятно споделяна във Facebook.
В Мексико хората се запасяваха с бира или текила - по желание. Когато страната влезе в положение на карантина, двамата национални бирени колоси Heineken и Grupo Modelo – които създават обичаната на мексиканците и към този момент за жалост с непопулярно име бира Corona - оповестиха, че ще спрат да я създават. Това провокира вълна от под паника покупки и акция в Twitter: #ConLaCervezaNo или „ Не бъркай /вируса/ с бирата “.
Шри Ланка се опита да попречи на популацията си да се занимава с сходни пороци: наложи цялостна възбрана за продажбата на алкохол и цигари след блокадата почнала на 20 март. Това докара до „ взрив ” на производството на домакински алкохол. Дестилацията „ направи си самичък ” аргументи дефицит на захар и инсценирани грабежи в магазини за алкохол – притежателите са продавали „ откраднатото ” незаконно.
Здрав дух в крепко тяло
В Ирак оставането вкъщи значи дълго следобедно гледане на телевизия или диалози с родственици - и това изисква огромни количества солени слънчогледови семки. В супермаркетите търсените семки се изчерпват по-бързо отвсякога, защото родители и възпитаници убиват часове, които нормално биха прекарали на работа или в учебно заведение. Някои желаят да се защитят, като естествено покачат имунитета си.
В някогашните руски републики от Централна Азия се наблюдаваше взрив на търсенето – и покачване на цените – на дива рута. Билката, известна още като хармала, обичайно се изгаря по домовете, с цел да бъдат жителите им защитени от заболявания и да се отбрани просперитета на фамилиите.
В България хората се тълпяха да купуват скъпите джинджифил и лимони като подсилващи имунитета, до момента в който в Тунис жителите се презапасяваха с чесън - макар предизвестията на Световната здравна организация, че тези домашни лекове не оказват помощ против новия ковид.
Сладкиши и растения
Все отново, най-популярният механизъм за справяне със самоизолирането се оказа готвенето.
Супермаркетите във Франция, Испания, Гърция и други елементи на Европа оповестиха за дефицит на брашно, шоколад и квас, защото жителите се пробват да си подготвят най-много комплицирани печива и десерти.
Румънците се майтапят, че „ дилърите на дрожди “ вършат цяло положение по време на рецесията, като продават дефицитната стока на черния пазар.
Фалшивите реклами в Интернет даже предлагаха замяна на дребни жилища за кг квас.
И с началото на мюсюлманския свят месец Рамазан семействата се запасяват със съставки за известни ястия след залез слънце. Това е трансформира гриса и финото пшенично брашно, употребявано за самун и сладкиши в скъпа стока в Алжир.
" Малките количества, които ми се доставят вардя единствено за най-редовните си клиенти ", съобщи притежател на магазин в Ел-Ашур – област в Алжир.
В Аржентина дефицитни пък се оказаха яйцата: 30 от тях преди рецесията костваха единствено 160 песо, или 2,35 $, а в този момент могат да се купят за най-малко 240 песо или 3,52 $.
Ако доста страни евентуално ще излязат от строгите ограничавания с войска от новоизлюпени готвачи, то Австралия ще се окаже с неповторими домашни градини. Там изключително търсени станаха бързо растящите пълзящи растения – натурален щит против любознанието на съседите по време на карантина.
Още: " Развитието на ковид по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР