В САЩ, където се заражда т. нар. “Черен петък“ се

...
В САЩ, където се заражда т. нар. “Черен петък“ се
Коментари Харесай

Как да се въздържим от импулсивно пазаруване на Черния петък

В Съединени американски щати, където се заражда така наречен “Черен петък “ се появяват неправителствени организации, които регистрират напрежението, обвързван с него за толкоз нездравословен, че приканват американците да трансформират този ден в “ден без покупки “.

Какви са психическите аспекти гуляй извършването на покупки на промоция?

Как да разграничаваме неточни онлайн уеб сайтове при покупка

“Жените обичаме да пазарим, това е реалност, само че действително чисто човешката душeвност е доста податлива на кукичките, които се хвърлят в комерсиалните обекти и рекламите. Самото извършване на покупки е обвързвано с едно неотложно възнаграждаване и възприятие на наслаждение. Вдига се допаминът. В този стресов живот, който живеем, най-бързото наслаждение са храната, интернет и алкохолът. Една покупка прави същото, каквото прави чаша алкохол “, споделя психотерапевтът  Кремена Станилова .

“Импулсивната покупка води до осмисляне след това, до момента в който планирането и осмислянето би трябвало да бъде преди действието. Когато осмислянето идва след това,  човек не постоянно е удовлетворен от това, което е направил, тъй като няма здрава инспекция на действителността “, показва още тя в изявление за БНР.

 istock istock
„ Когато човек е уплашен, е доста по-склонен да търси някакъв веществен обект, който да вдигне допамина.  “Черен петък “ употребява тъкмо това – вземи нещо на по-ниска цена . Това задейства възприятието, че сме на облага и спортното начало – да стигна пръв “, споделя още тя.

Как да включим защитните механизми?

“Първо, би трябвало да се запитаме – имам ли потребност от това в действителност, или го върша, тъй като мога да си го разреша? Друго, за което би трябвало да мислим е  извършването на покупки на заем . При него стоката не е наша, когато влезе в дома ни. Тя продължава да бъде на магазина и на банката, която ни е отпуснала пари “, показва още Станилова и натъртва:

“Друго значимо нещо е да не употребяваме кошница при извършване на покупки, тъй като тя зове – “напълни ме “! “
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР