В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят

...
В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят
Коментари Харесай

Безредиците в САЩ продължават, пострадаха и българи

 В Съединени американски щати има повече от 30 български служители на реда, които работят в разнообразни щати. Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са съществени, хората се възвръщат, в разнообразни щати са. Това заяви по Българска национална телевизия журналистът от Чикаго Елена Цанева. Българската общественост резервира успокоение към този момент, добави тя. 

По думите й, напрежението в Съединени американски щати е много съществено. Всъщност, митингите са почнали с желанието да са мирни, само че към тях са се присъединили други хора, за които се смята, че са провокатори. Те са почнали да грабят, да разрушават и крадат от магазините и това ескалира в различен тип напрежение, изясни журналистът. Тя добави още, че протестиращите против расизма са против безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях заран даже вървят да оказват помощ на полицията за почистване на вандалските дейности.

Седма поредна нощ на митинги и вълнения в САЩ след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, оповестяват осведомителните организации. Протестите поради гибелта в Съединените щати на афроамериканеца Джордж Флойд ескалираха до вълнения в Манхатън. Колона от протестиращи мина по Пето авеню, една от най-скъпите улици в света.  Група участници в шествието счупи стъклена стена и стартира да вади спортни артикули от магазина. Един от тях сграбчи бейзболни шапки и стартира да ги разпилява. Опитът на участник да спре погрома докара до сборичкване в тълпата.

Най-малко 40 града постановиха вечерен час, а Националната армия е задействана в най-малко 23 щата и столицата Вашингтон. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвести, че протичащото се е вътрешен тероризъм и ще разположи армията по улиците на страната за възобновяване на публичния ред, в случай че губернаторите на щати не активизират Националната армия за преустановяване на безредиците.

Държавният глава се разгласи за  " вашия президент на закона и реда " по време на послание от Белия дом. Той призова местните управляващи в Съединени американски щати " да разположат Националната армия в задоволителен брой, с цел да преобладават на улицата ". В противоположен случай той заплаши, че самичък ще " разгърне въоръжените сили " на Съединени американски щати. Използването на федерални бойци за изпълнение на задания на полицията е неразрешено, само че президентът може да задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.), който позволява потребление на военнослужещи на дейна служба или Националната армия за въдворяване на реда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР