В САЩ хората с психични заболявания ще бъдат добавени към

...
В САЩ хората с психични заболявания ще бъдат добавени към
Коментари Харесай

Хората с психични заболявания с по-висок риск от Covid-19

В Съединени американски щати хората с психологични болести ще бъдат добавени към описите на жителите, които ще се имунизират предпочитано с бустерна доза от препарат против ковид. Списъкът включва още хора с диабет и със сърдечни болести.

Решението да се даде приоритет на хората с психологични болести идва след възходящ брой изследвания, свързващи разстройствата на психологичното здраве с по-висок риск както от зараза с COVID-19, по този начин и от по-тежко боледуване.

Учени са изследвали резултатите на хора с сходни болести в пет лечебни заведения в страната, като главната цел е да се наблюдава по какъв начин те прекарват инфекцията. „ Това, което открихме, е, че има по-високо равнище на смъртност измежду хората с психологични болести “, заяви психиатърът доктор Луминг Ли, която по това време работи по магистърската си степен в Йейлския университет.

Рискът от гибел от COVID-19 се е нараснал с 50% за хората с психологични болести спрямо тези без такова, споделя Ли.

Друго изследване, оповестено предходната година, преглежда национална база данни с електронни здравни досиета с информация за хора, които са дали позитивна проба за COVID-19, и тези, които са били приети в болница.

Лицата с анамнеза за психологично разстройство са по-склонни да се заразят с вируса, оповестява създателят на проучването доктор Нора Волков, шеф на Националния институт за корист с опиати. При заразяване случаите на хоспитализация и гибел са съвсем 98% от случаите, допълнr Волков. И изяснява, че психологичните болести трансформират държанието на хората, по тази причина те подценяват ограниченията за обществена отдалеченост. Хората с психологични болести като цяло имат и влошено здравословно положение като цяло, както и доста хронични здравословни проблеми, като диабет, сърдечно-съдови проблеми, бъбречни болести.

Науката от дълго време е потвърдила, че хората с психологични болести имат по-кратка дълготрайност на живота и умират от здравословни положения, разнообразни от психиатричната им диагноза. Те също по този начин са измежду най-изолираните в обществото, и тази изолираност оказва голямо въздействие върху телата им, излагайки ги на по-висок риск от хронични болести. Много медикаменти, употребявани за лекуване на психологични болести, изключително антипсихотици, също усилват риска от тези хронични здравословни проблеми.

В Съединени американски щати има повече от 13 милиона души със съществени психологични болести, само че 40% от тях въобще нямат достъп до медицински грижи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР