В САЩ броят на хората, загубили работата си заради епидемията

...
В САЩ броят на хората, загубили работата си заради епидемията
Коментари Харесай

В САЩ вече говорят за Втора депресия поради рязкото увеличение на безработицата

В Съединени американски щати броят на хората, изгубили работата си поради епидемията от ковид, продължава бързо да пораства, написа The Washington Post.
По данни на Министерството на труда на Съединени американски щати, през предходната седмица 6,6 млн. американци подали заявки за помощи при безработица. По-предишната седмица са подадени още повече заявки – 6,9 млн.
Общо за четирите седмици, откогато президентът Доналд Тръмп поради епидемията разгласи в страната изключително състояние, е записано бързо и невиждано увеличение на безработните до над 17 млн. души.
Изданието припомня, че висши чиновници в държавното управление и в областта на опазването на здравето са разпоредили огромно преустановяване на работа на компании, пробвайки се да удържат американците в домовете си и по този метод да преборят смъртоносния вирус. Това обаче довело до непряк резултат – всеобщо увеличение на безработицата.
Джанет Йелън, един от водещите икономисти в света и някогашен шеф на Федералния запас, декларирала, че нивото на безработицата в Съединени американски щати се нараснала до 12-13%, което е най-лошият индикатор от времето на Великата меланхолия. В тази тенденция се изказал пред The Washington и Крис Рупки, основен финансов икономист на MUFG Bank: " Изглежда, че безработицата доближава 15%. Това не е намаляване, това е втора Велика меланхолия ".
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 11 април "
Превод: Ганчо Каменарски

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР