В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен

...
В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен
Коментари Харесай

Ratio разкрива тайните в сърцата на галактиките на 22 май

В сърцето на всяка вселена, в това число и на нашия Млечен път, дебне свръхмасивна черна дупка. Това е същинско галактическо страшилище, което с лекост би събрало в себе си милиони Слънца. Понякога чудовището огладнява и тогава галактиката може да се трансформира в обект, изхвърлящ колосални количества сила. Добре пристигнали в света на квазарите и блазарите!

Гостите на събитието „ Ratio показва: Тайните в сърцата на галактиките " в Пловдив ще научат повече за тези обекти, наречени дейни галактични ядра. Науката ги открива доскоро повече от 50 години, само че разкриването на цялата история за тяхната еволюция, механизъм на лъчения и подредба лишава десетилетия. Днес учените не престават да ги изследват интензивно, а отговорите, които търсят, дават по-добра визия за развиването на цялата Вселена и нейното минало.

Тайните в сърцата на галактиките ще разкрие доктор Владимир Божилов. Той е учител в катедра „ Астрономия " на Физически факултет на Софийски университет, деен комуникатор на науката и преподавател в планетариума на Детски теоретичен център „ Музейко ". В интервала 2012-2018 година е бил теоретичен, а по-късно и основен редактор на сп. Военновъздушни сили ЗНАНИЕ.

Д-р Божилов е деен популяризатор на науката и постоянен преподавател на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Спечелва второ място в състезанието за връзка на просвета „ Лаборатория за популярност FameLab " 2010 и първа премия в интернационалното му издание „ Hall of FameLab " 2014 в Лондон, Англия. Чест посетител е в радио и телевизионни излъчвания, където споделя на наличен език най-новите открития от региона на Космоса. Съавтор е на книгата „ Живот и Вселена " и създател на повече от 30 научни и над 70 научнопопулярни изявления. От февруари 2017 година е Национално контактно лице по Програма Хоризонт 2020.„ Ratio показва: Тайните в сърцата на галактиките " ще се организира на 22 май от 19:00 часа в клуб „ VOID " в Пловдив.

Събитието се провежда от организацията за известна просвета Ratio. Входът е свободен, а повече за събитието можете да научите на уеб страницата на Ratio.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР