В сърцето на София, където животът тече на пълни обороти

...
В сърцето на София, където животът тече на пълни обороти
Коментари Харесай

„Сближаваме поколенията“: Бар за ретро видеоигри отвори в София

В сърцето на София, където животът тече на цялостни обороти – на ул. „ Цар Самуил “ – отвори порти един необикновен геймърски клуб. Сгушен сред старите здания, попили историята на София – Retro Gaming Bar – е това кътче в столицата, където човек може да се върне обратно във времето на видеоигрите. В дните, когато борбите на Super Mario и Sonic бяха част от всекидневието съвсем на всяко дете.

С усмивка на разположение и подготвен да ни потопи в света на старите видеоигри ни посреща Мирослав Костов – основателят на ретро гейминг бара. Който с доста упоритост и една голяма сбирка от видеоигри си слага за цел да „ сближи поколенията “... посредством игра.

Всеки подробност има символика “, споделя Мирослав.

Неговата концепция е още с влизането в постройката, където се намира барът, посетителите да се пренесат в света на видеоигрите. И надпреварата да стартира.

 Мирослав Костов
Всичко стартира с една игра
Историята зад основаването на ретро клуба стартира преди към 20 години, когато Мирослав купува първата си видеоигра от своята сбирка.

Започнах с една игра. После взех още няколко. После си споделих, че желая да взема и тези, които като дете съм желал. И по този начин, през днешния ден сбирката ми е от 500 игри “, споделя Костов.

 сбирка видеоигри

С повишаване на броя на игрите, които има, става все по-трудно да им намира уместно място у дома. След години обсъждане и очакване на подобаващото време, през август 2023 година Мирослав взема решение да предприеме първите стъпки към осъществяване на своята концепция.

В оня миг просто знаех по какъв начин желая да се споделя мястото “, споделя Мирослав.

По думите му цветовете за логото, името и целият интериор на бара – алено, зелено и синьо – напълно не са инцидентни – това са главните цветове, в които са направени съвсем всички ретро видеоигри.

Въпросният август бяхме на отмора в Гърция и там написах своя бизнес проект “, споделя Костов.

След като към този момент има избистрена концепция, Мирослав събира екип, с който да се опитат да „ сближат поколенията “, както той самичък се показва и какъвто в действителност е слоганът на пространството.

Той самичък основава софтуера на компютрите, на които гостите в заведението играят, както и дизайна на масите, върху които устройствата са ситуирани. Всъщност компютрите са вградени в масите. Към този миг на една маса могат да играят до четирима души. В бъдеще проектите на екипът на Мирослав са пространството да се разшири. На всяка маса има кутия от DVD във вътрешността, на която се намира QR код, който води към уебсайт, от който потребителите могат да си изберат от наличните игри. Тях ги има и на началните екрани на компютрите.

 QR код

Изцяло негово е и финансирането. „ Не желаех никакви външни колаборации в тази посока. Исках това да си е напълно моето нещо “, споделя той.
Гейминг барът
На този стадий в бара могат да играят по едно и също време 50 души. Има две съществени зали, ВИП зона, както и няколко отделени по-малки зали, в които групи от по четирима души могат да играят.

Въпросната ВИП зона е предопределена за най-големите почитатели на ретро игрите. Там хората ще могат да се потопят в света на някоя от колекционерските игри на Мирослав.

Плановете на Костов са в бара да се провеждат и разнообразни тематични събития – тиймбилдинги и даже детски рождени дни.


Нещо повече от бизнес проект
Една от главните ми хрумвания беше това да е място, където да се намерим един различен. Този вид хора (бел. ред. – геймърите) са по-затворени. Идеята беше тъкмо да се намерим един различен “, споделя Мирослав.

В България пазарът на ретро игри не е развъртян, споделя още Мирослав и дава за образец Англия, Германия и Съединени американски щати, където има освен извънредно доста магазини за подобен вид игри, само че и регулярно хората вършат гаражни разпродажби.

Затова с неговата голяма сбирка от ретро видеоигри, той взема решение, че ще даде началото на тази общественост. И, става известно, че в действителност има доста хора, запалени по тази концепция.

Още с оповестяването на идното разкриване в обществените мрежи с нас се свързаха доста хора, които също се оказаха колекционери “, споделя Мирослав. „ И им представихме място, където да се събират “.

 маса за игра
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР