В сърцето на редица разделителни линии в региона, между Сирия

...
В сърцето на редица разделителни линии в региона, между Сирия
Коментари Харесай

Ирак - новото Елдорадо на Близкия изток

В сърцето на редица разграничителни линии в района, сред Сирия на запад и Иран на изток, за момента Ирак е пощаден от районните стоманени обятия. Ситуация, която интернационалните и районните играчи се пробват да поддържат, полагайки старания да стабилизират страната. Свидетелство за това са многочислените дипломатически визити като тази на иранския президент в Багдад предходната седмица или тази на иракския му сътрудник Бархам Салих в Париж в края на февруари и в Анкара през януари. Всички имат интерес Ирак да се стабилизира. И причина за това е, че страната е стратегическа за битката с тероризма, тъкмо когато халифатът на Ислямска страна изживява последните си дни, само че голям брой спящи кафези не престават да участват в Сирия и Ирак. Освен това Ирак е считан за благонадежден и значим политически сътрудник, както и за атрактивен пазар, написа в собствен разбор ливанският ежедневник L " Orient-Le Jour.

Сравнението със Сирия е шокиращо. Докато Западът отхвърля да взе участие във възобновяване на Сирия и да възвърне контактите с Дамаск в изискванията на липса на политически развой, той подава ръка на Ирак, с цел да му помогне да обърне страницата с Ислямска страна.

" Ирак е страна, която има капацитета да взе участие в т. нар " съксес стори ". Той има нефт, пари и огромен човешки запас. И е стратегически от позиция на географското си състояние в сърцето на района ", изяснява Мишел Дюкло, някогашен дипломат на Франция в Сирия и член на института Монтен. " Ирак беше сцена на борба сред непознати сили и най-много на териториална и идеологическа агресия. Сега той не е въздържан артист и е в положение да стане състезател, кадърен да съществува независимо ", прибавя още той. Става дума за това актуалните играчи в страната да предотвратят опцията тя да изпадне още веднъж в тъмен интервал на война или на битка с тероризма. " Сгромолясването на една страна преувеличава рискове като тероризма или всеобщото преселение на хора. " По-добре е да се ръководи една слаба, само че функционираща страна ", прецизира Хейко Вимен, експерт по Ирак в Crisis Group. Тази всеобща воля за стабилизиране на страната не пречи на играчите-участници да имат разнообразни ползи.

Всеки има своето парче от тортата

Съединени американски щати и Иран са на нож и в същото време имат потребност от Ирак. Техеран желае да консолидира районната си тактика и да заобиколи икономическите наказания, на които е подложен, а Вашингтон желае непременно да ограничи иранското въздействие в района. Неотдавна двамата противници реализираха единодушие да не трансформират Ирак в полесражение, установявайки самобитен модус вивенди, който се материализира чрез назначението през октомври на новия министър председател Адел Абдел-Махди, който беше подсилен по едно и също време от Белия дом и Ислямската република. Впрочем, и двете сили се радват на съществено наличие в страната. Съединени американски щати разполагат с повече от 5000 бойци на терен и са взели участие необятно във възобновяване и консолидацията на някои публични иракски институции. Що се отнася до Иран, то той разшири въздействието си с помощта на поддръжката си за парадържавни формирования като шиитските милиции. Те получиха значимост последователно, откакто заеха втора позиция на последните парламентарни избори през май 2018 година Приносът на двете страни в битката против Ислямска страна е еднакъв.

" За Съединени американски щати е значимо да съблюдават страната да остане обединена, да се укрепи правовата страна и да се забрани връщането на ИДИЛ или други терористични организации. За Иран задачата е да резервира контрола върху страната чрез своите хора в ръководството, както и посредством своите милиции, по подобен метод, че да попречи на завръщането на ИД, като в същото време ограничи въздействието на Съединени американски щати и на сунитите в страната. ", прибавя Уаел Алзаят, основен консултант на някогашната американска посланичка в Обединените народи Саманта Пауър.

Франция от своя страна желае да се нарежда като сътрудник, кадърен да предложи трети път, медиатор в района по проблеми като възобновяване на Ирак, за което е заела над 400 млн. евро, както и да резервира постоянни контакти с Иран, връзките с който сега са изострени.

Анкара държи на това да се схваща с Багдад, изключително по въпроси, касаещи сигурността, в границите на битката с кюрдските сили на ПКК, които счита за терористи. Въпреки, че турската авиация регулярно прави удари в масива Кандил и в региона на Синджар, Сараят се надява на по-близко съдействие с Ирак.По този мотив турският президент Реджеб Таийп Ердоган би трябвало да посети Багдад на 31 март, с цел да препотвърди разбирателството сред двете страни и да разиска възможни взаимни интервенции в района.

Дълбоки белези

Ще е нужен повече от един обикновен оптимистичен волунтаризъм, с цел да може Багдад да се изправи против многочислените клопки, останали след ИДИЛ.

Икономически Ирак е в плачевно положение. Въпреки че страната изобилства от нефт, изключително на юг (близо до Басра), иракчаните не могат да се възползват от него и са подложени на сложни условия на живот. Споменът за всеобщите демонстрации от август предходната година против неналичието на публични услуги и повишението на безработицата още е жив. Към него се прибавят проблемите с ендемичната корупция в Ирак и скупчването на популацията в градове, мощно наранени от войната против ИД и от които са останали единствено руини. Багдад в последна сметка остава в дълбока взаимозависимост от иранците.

Не липсват и политически компликации. Въпреки сполучливо проведените избори и назначението на новия президент Бархам Салех, на новия министър председател Адел Абдел-Махди и на ново държавно управление, страната не може да означи прогрес и да приложи нужните промени за " преосноваването си ". Американците, които фаворизираха възобновяване на един избран брой иракски политически институции, остават доста авторитетни, без да приказваме за смисъла на шиитските милиции, подкрепяни от Техеран в политическия живот на страната.

Конфесионалният въпрос, без подозрение най-трънливият, остава най-големият проблем в актуалната обстановка. В страна с преобладаващо шиитско население, сунитите остават маргинализирани и съвсем лишени от политическо посланичество, което значително способства за триумфа на Ислямска страна.

Превод: Петя Михайлова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР