В Сърбия започва строителството на 403-километровото отклонение на газопровода Турски

...
В Сърбия започва строителството на 403-километровото отклонение на газопровода Турски
Коментари Харесай

Сърбия започва ”Турски поток”, България чака

В Сърбия стартира строителството на 403-километровото отклоняване на газопровода ”Турски поток ”, заяви локалното издание ”Вечерни вести ”. Трасето е разграничено на четири елементи и би трябвало да бъде завършено до 18 декември.
Първият сектор e от българската граница до Чуприя, вторият - от Чуприя до Дунав и третият от Дунав до Зренянин. Четвъртият сектор ще е от село сред Нови Сад и Зренянин до Суботица. Засега строителни позволения са издадени за втори и трети сектор, само че приемането на " зелена светлина " за останалите е единствено условност.

Както " Банкеръ " към този момент писа, газопроводът на сръбска територия ще бъде построен от взаимното сдружение " Газтранс ". В него главен акционер е съветският колос " Газпром ", който си партнира със сръбския оператор " Сърбиягаз " (с 49% дял).

Засега маршрутът на " Турски поток " включва и България. У нас обаче започването на действителното строителство е малко по-сложно, тъй като страната ни е член на Европейския съюз. Именно по тази причина при последната си аудиенция в София съветският министър председател Дмитрий Медведев изиска гаранции от Европейски Съюз, че обстановката с " Южен поток " няма да се повтори. Едва тогава Москва ще поддържа построяването на българската част от газопровода.

Междувременно обаче държавният оператор " Булгатрансгаз " организира социална поръчка за уголемение на българската газопреносна мрежа тъкмо по плануваното трасе на " Турски поток " - с вход от турската и излаз от сръбската граница. Победител в търга бе " Консорциум Аркад ", предложил най-ниска цена. Предложението на " Аркад " е за близо 1.289 милиарда евро за строителство в период от 250 дни и за малко над 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност за строителство в период от 615 календарни дни. В консорциума вземат участие две сдружения - италианското " Аркад Ей Би Би С.п.А " и " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " от Саудитска Арабия.

" Предложението включва най-ниските цени, както за осъществяване на всички действия от предмета на поръчката при оптимално позволен период на осъществяване на дейностите 250 (двеста и петдесет) календарни дни, по този начин и при осъществяване на всички действия от предмета на поръчката при оптимално позволен период на осъществяване на дейностите 615 (шестстотин и петнадесет) календарни дни ", прецизираха от " Булгартрансгаз ".

Бе определен и производител на тръбите - съветският " Челябински тръбопрокатен цех ". Западни компании като " Сиско ", " Шнайдер Електрик ", " Бош ", " Камерон Итали ", " Бреда Енергиа ", РЕПКо пък ще доставят съоръжение за монтажа на системата за вътрешното ѝ пречистване и наблюдаване, както и информационно съоръжение и оптичен кабел. Това са сътрудниците на саудитския консорциум " Аркад ".

При пазарните проби " Газпром " резервира съвсем целия потенциал на газопровода. По-малки количества останаха за австрийската " Мет " и за " " Булгартрансгаз ".

На собствен ред Брюксел споделя, че ще поддържа разклонението, единствено в случай че синьото гориво от него се търгува през така наречен газов хъб " Балкан ". Но " Газпром " няма предпочитание да взе участие в този план, защото има дълготрайни контракти за доставка на газ с всички страни от района.

Преди дни стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич са разискали енергийни планове в телефонен диалог. Според формалното известие на държавната пресслужба двамата говорили за опциите за диверсификация на доставките на газ, посредством плана за газов хъб " Балкан ".

" От основно значение е и реализацията на плановете за интерконектор сред България и Сърбия и разширението на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Това ще подсигурява енергийната сигурност за страните ни ", споделил Бойко Борисов. Но по-любопитното е, че в същата информация не се загатва нищо за " Турски поток ", който следва да е част и от българската, и от сръбската газова инфраструктура.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР