В Сърбия, Черна гора и Косово днес се отбелязва 20-тата

...
В Сърбия, Черна гора и Косово днес се отбелязва 20-тата
Коментари Харесай

20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

В Сърбия, Черна гора и Косово през днешния ден се отбелязва 20-тата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО в Югославия поради Косово. Те доведоха до края на последната от серията войни, съпътствали разпадането на някогашна Югославия. След интервенция " Съюзна мощ " Белград загуби контрола си над Косово и откакто 9 години то беше протекторат на Организация на обединените нации, косовските албанци оповестиха едностранно самостоятелна страна през 2008 година

24 март 1999 година В 19,55 ч локално време в казарми на югославската войска и полиция в Косово и в околните дотогава още сръбската провинция градове Прокупле и Куршумлия падат първите натовски крилати ракети " Томахоук ".

Първата военна интервенция от основаването на НАТО нямаше зелена светлина от Съвета за сигурност Организация на обединените нации. Тя последва малко повече от година военни дейности сред югославските сили за сигурност и Армията за избавление на Косово, както и отхвърли на югопрезидента Слободан Милошевич да подпише мирното съглашение от Рамбуйе, даващо автономност на косоварите.
Шабан Льокай, татко на умрял член на АОК: 24 март за косовските албанци е най-големият ден за освобождението ни.
Във въздушните и ракетните удари участваха 8 от тогавашните 19 страни членки на НАТО, отпред със Съединени американски щати. Американският президент Бил Клинтън съобщи, че задачите на военната интервенция са да спрат кръвопролитията в Косово и да не се допусне разгръщане на косовската война и в други страни на Балканите. Милошевич обаче предприе и акция на етническо пречистване в Косово. НАТО стартира да бомбардира и цивилен обекти в Сърбия - петролни хранилища и рафинерии, пътища, мостове. Според Белград освен това са починали близо 2500 цивилни.

Бомбардировките продължиха до 10 юни 1999 година след влизането в действие на Кумановското съглашение - капитулацията на Милошевич.

Президентът и министър председателят на Косово - Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, обявиха през днешния ден, че НАТО и Америка си остават най-хубавите другари на страната им.

Сръбският президент Александър Вучич и министър председателят Ана Бърнабич довечера ще вземат участие във възпоменателната гала в Ниш за сръбските жертви на войната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР