В Сърбия бе отбелязана 19-ата годишнина от трагичните събития, свързани

...
В Сърбия бе отбелязана 19-ата годишнина от трагичните събития, свързани
Коментари Харесай

Сърбия почете паметта на жертвите от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

В Сърбия бе маркирана 19-ата годишнина от трагичните събития, свързани с началото на бомбардировките над Югославия от НАТО, почнали на 24 март 1999 година Траурни церемонии в памет на жертвите на спора бяха извършени в цялата страна, оповестяват локалните медии.

Сръбският президент Александър Вучич, министър-председателят и членове на държавното управление участваха на церемонията в Алексинац на юг. През 1999 година при бомбардирането на града силите на НАТО употребяват касетъчни бомби и унищожават цяла улица. На площада пред сцената с останките от разрушените стени на къщата през вчерашния ден се събраха повече от три хиляди души. Състояха се концерт и погребален протест.

В Белград делегации и елементарни поданици на града през целия ден поднасяха цветя на паметника на тригодишната Милица Ракич, която била убита от шрапнел в дома си на 17 април 1999. Този монумент в Белград, отдаден на паметта на всички деца, които са били убити и ранени по време на бомбардировките. На траурните церемонии не са били видяни дипломати от западните страни, означават локалните медии.

На 24 март, 1999 година, без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, силите на НАТО стартират бомбардировките над Югославия. По данни на Сърбия, при бомбардировките са убити сред 3.5 и 4 хиляди души, ранени са към 10 хиляди мирни поданици. По градовете на някогашна Югославия са били изстреляни 3000 крилати ракети и хвърлени към 80 хиляди тона бомби, в това число касетъчни и с обеднен уран. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР