В съответствие с Европейския зелен пакт и целта на ЕС

...
В съответствие с Европейския зелен пакт и целта на ЕС
Коментари Харесай

ЕК прие насоките за държавна помощ във връзка със „Зеления пакт”

В сходство с Европейския зелен пакт и задачата на Европейски Съюз да се трансформира в първата неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година, Комисията одобри преразгледани насоки за държавна помощ в подтекста на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания и на схемата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове след 2021 година („ Насоките за съдебна техническа експертиза “).Те ще влязат в действие на 1 януари 2021 година с началото на новия интервал за търгуване по съдебна техническа експертиза и ще заменят предходните насоки, признати през 2012 година

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията, съобщи: За да се оправим по резистентен метод с изменението на климата и с цел да реализираме задачите на „ Зеления пакт “, би трябвало да определим цена за въглеродните излъчвания, като в същото време избегнем тяхното изместване. Приетите преразгледани насоки на Европейски Съюз за държавна помощ в подтекста на схемата за търговия с излъчвания са значим детайл от този план. Те дават опция на страните членки да поддържат тези браншове, които заради непреките разноски за излъчвания са изложени в най-голяма степен на риск от изместване на въглеродни излъчвания. В същото време те спомагат за постигането на стопански ефикасна декарбонизация в стопанската система посредством отбягване на свръхкомпенсации и неоправдани нарушавания на конкуренцията в границите на единния пазар.

Контролът върху държавната помощ, упражняван от Европейски Съюз, играе значима роля за постигането на задачите на Европа, сложени в „ Зеления пакт “. За да се извлекат всички изгоди от лимитираните обществени средства, от решаващо значение е разпоредбите за държавна помощ да не престават да се ползват. Това значи да се подсигурява, че обществените средства не изместват частното ползване, както и че в границите на единния пазар се резервират идентични условия на конкуренция, а разноските за данъкоплатците се свеждат до най-малко.

Целта на насоките за съдебна техническа експертиза е да се понижи рискът от „ изместване на въглеродни излъчвания “. Поради този риск предприятията реалокират производството в страни отвън Европейски Съюз с по-малко амбициозни политики в региона на климата, което води до по-малка икономическа интензивност в Европейски Съюз, като в същото време излъчванията на парникови газове по света не понижават. По-специално, насоките дават опция на страните членки да компенсират предприятията в рисковите браншове за част от по-високите цени на електрическата енергия, произлизащи от сигналите за цените на въглеродните излъчвания, основани от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз (така наречените „ непреки разноски за излъчвания “). В същото време свръхкомпенсирането на предприятията би било в несъгласие със сигналите за цените, основани от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз, с цел да се насърчи стопански ефикасната декарбонизация на стопанската система, и би провокирало неоправдани нарушавания на конкуренцията в границите на единния пазар. В този подтекст посредством модифицираните насоки за съдебна техническа експертиза:

а) помощта ще се насочва единствено към браншове, изложени на риск от изместване на въглеродни излъчвания, заради високите непреки разноски за излъчвания и тяхната мощна взаимозависимост от интернационалната търговия. 10 бранша и 20 подсектора (в съпоставяне с 14 бранша и 7 подсектора според предходните насоки) са позволени въз основа на справедлива методика;

б) през новия интервал ще бъде избран постоянен % на отплата от 75 % (намален от 85 % при започване на предходния интервал на търгуване по СТЕ) и ще бъдат изключени обезщетенията за неефективни технологии за да бъдат непокътнати тласъците на предприятията за енергийна успеваемост

в) компенсацията ще бъде обвързана с спомагателни старания за декарбонизация от страна на засегнатите предприятия, като да вземем за пример спазването на рекомендациите от одита на тяхната енергийна успеваемост.

В насоките също по този начин се вземат поради особеностите на дребните и междинните предприятия (МСП) в сходство със тактиката за МСП за устойчива и цифрова Европа, като те се освобождават от новите условия за изискванията за да се ограничи административна тежест върху тях. С поддръжката на външен съветник Комисията извърши задълбочена оценка и оценка на въздействието в сходство с Насоките за по-добро контролиране. В този подтекст Комисията организира голям брой съвещания, в това число социална консултация въз основа на въпросник и целева консултация, с цел да получи мнението на заинтригуваните браншове. Комисията потърси също мнението на съответните заинтригувани страни по предложение за модифицирани насоки посредством социална консултация, извършена от 14 януари до 10 март 2020 година Всички детайлности за публичната консултация са налични онлайн. В момента Комисията прави оценка и преразглежда други насоки за държавна помощ, измежду които Насоките за помощ в региона на енергетиката и околната среда, с цел да подсигурява, че те са в цялостно сходство с задачите, които си е сложила в региона на климата и цифровите технологии.

През декември 2019 година Европейската комисия показа Европейския зелен пакт — пътна карта за реализиране на устойчива стопанска система на Европейски Съюз и индиферентност във връзка с климата до 2050 година посредством преобразяване на провокациите в региона на климата и околната среда във благоприятни условия във всички области на политиката, и посредством обезпечаване на обективен и приобщаващ преход за всички. Схемата на Европейски Съюз за съдебна техническа експертиза е крайъгълен камък на политиката на Европейски Съюз за битка с изменението на климата и основен инструмент за стопански дейно ограничение на излъчванията на парникови газове. Създадената през 2005 година, съдебна техническа експертиза е първият международен пазар на въглеродни излъчвания и остава най-големият.

Тя действа във всички 27 страни от Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Обединеното кралство взе участие в съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз до края на преходния интервал. Съгласно Протокола за И/СИ съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз се ползва по отношение на и в Обединеното кралство във връзка с Северна Ирландия, доколкото тя се ползва към дейностите по произвеждане, транспорт, систематизиране и доставка на електрическа енергия, търговията на едро с електрическа енергия или трансграничен продан на електрическа енергия. Като дефинира цена за въглерода, системата реализира съответни резултати за околната среда: Европейският съюз към този момент е на път да реализира задачата си за понижаване на излъчванията на парникови газове за 2020 година Миналата седмица Комисия показа проект за в допълнение понижаване на излъчванията с минимум 55 % до 2030 година До юни 2021 година Комисията ще направи също обзор и при нужда ще предложи промени на всички съответни принадлежности на политиката, измежду които Директивата за съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз, с цел да бъде реализирано в допълнение понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР