В съобщения измамници лъжат, че актуализират защитата, и крадат лични

...
В съобщения измамници лъжат, че актуализират защитата, и крадат лични
Коментари Харесай

След удара срещу НАП почна имейл атака за кражба на пароли от банки

В известия измамници лъжат, че актуализират отбраната, и крадат персонални данни

Кредитните институции: Ако към този момент сте ги отворили, обадете се в колцентъра незабавно

Мошеници се възползваха от хакерския удар против Национална агенция за приходите, с цел да крадат пароли за интернет банкиране. Те изпращат мейл, че финансовата институция е била наранена от офанзивата и по тази причина човек би трябвало да смени паролите си.

Имейлът съдържа и линк, водещ към уебсайт, през който става кражбата на пароли и потребителски имена. Атаката е против съвсем всички банки, които работят в България.

“Онлайн измамниците неотдавна нападнаха нашата система за интернет банкиране. Затова сега преминавате през актуализация на отбраната, която пази профила ви от тази неочаквана офанзива. Трябва да следвате стъпката за отбрана и да предотвратите конфискуването на акаунта ви ”, написа в писмо на измамниците, получено на един от публицистичните имейли на “24 часа ”.

След предизвестието има линк, който наподобява напълно като инстинския адрес на онлайн банкирането на ДСК. В него обаче е замаскиран различен адрес. Натискайки, човек попада в огледална страница, изглеждаща 1:1 с тази на банката. Даде ли паролата и потребителското си име, хакерите ги получават незабавно.

Съобщението бе предоставено на отделите по сигурност на банките. От ДСК незабавно алармирали институциите. От ГДБОП обявиха, че към момента не са получавали тъжби за такава машинация.

“Това е фишинг офанзива. Още преди ден сме уведомили съответните институции. Ние също работим. Съветваме своите клиенти да не дават отговор и даже да не отварят сходни известия. Ако някой от тях към този момент го е направил, дано незабавно да позвъни в колцентъра ни и да заяви за това. Препоръчваме и за всеки случай да сменят паролите на персоналната си поща ”, обявиха за “24 часа ” пък от Банка ДСК. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР