В съобщението на посолството на САЩ отпреди няколко дни се

...
В съобщението на посолството на САЩ отпреди няколко дни се
Коментари Харесай

Опасност от терористични актове на Балканите преди Великден

В известието на посолството на Съединени американски щати отпреди няколко дни се споделя, че американските жители би трябвало да бъдат деликатни в хода на проведените събития за отбелязване на православния и католическия Великден, написа през днешния ден вестник "Нова Македония ", представен от Българска телеграфна агенция
Дипломатическото посланичество на Съединени американски щати в Косово акцентира, че жителите би трябвало да бъдат деликатни в тази страна, защото екстремистите не престават да се концентрират върху туристически обекти, търговски центрове, питейни заведения, религиозни обекти и други лесни цели. Посолството поучава своите жители да не се акцентират на публични места и да не притеглят внимание, да сменят маршрута си на придвижване, с цел да станат непредвидими за нарушители и терористи.
Няколко дни преди този момент тематиката за активността на ислямските терористи бе настояща и в Босна и Херцеговина. Според информация на сараевските медии интернационалната полицейска организация Интерпол е издала алена бюлетина за арест за 20-годишния Алия Кесерович, който е обвинен в близки връзки с радикалната организация "Ислямска страна ". Босненските медии осведомиха, че заповедта за арест на Кесерович е била издадена по искане на правосъдните органи на Босна и Херцеговина за образуване на терористична група и нелегално присъединение към задгранични параполицейски обединения.
Според изказвания в медиите Кесерович е 20-ият жител на Босна и Херцеговина, търсен от Интерпол за връзки с тероризъм. Според данните на службата за сигурност на Босна и Херцеговина, от 2014 година той е в Сирия и преди две години се е появил в агитационен филм на "Ислямска страна ", в който терористичната организация се хвали с военните си триумфи.
Междувременно високопоставени полицейски източници осведомят "Нова Македония ", че страната продължава внимателно да следи тези действия и в сходство с преценката постоянно поддържа високо равнище на сигурност в страната. Полицейските източници споделят, че изключително след най-новите закани, които идват от Косово, службите ще създадат спомагателни оценки за равнището на нужни ограничения, които би трябвало да се приложат по време на идните празници.
От друга страна, на 18 март, на среща със заместник-генералния секретар на Европейската работа за външна активност Педро Серано министър председателят Зоран Заев посочи, че Македония и Европейски Съюз имат обща политика и метод в битката срещу радикалния екстремизъм. В диалозите той акцентира готовността на Скопие да взе участие в общите политики и акции за справяне с тези прояви.
Представителите на службата пък показаха мощна поддръжка за бъдещо съдействие в тази сфера и подчертаха, че ще дават на Македония целия опит, ограничения и поддръжка от институциите на Европейски Съюз.
Междувременно, какъв брой рискови могат да бъдат тези закани за сигурността на Македония по време на огромните християнски празници свидетелстват неприятните събития край Смилковското езеро на 12 април 2012 година Тогава преди Великден невъзмутимо бяха убити четири момчета - Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александър Начевски, и рибарят Борче Стефановски.
За страшните събития от 2012 година сега в македонския съд се води повторна правосъдна процедура срещу шест лица за тероризъм за делото, което носи името "Монструм ". Първоначално шестимата упрекнати в тероризъм бяха наказани на пожизнен затвор, само че в края на ноември предходната година Върховният съд почете жалбите на отбраната по случая, първостепенната и второстепенната присъда по делото бяха анулирани и делото още веднъж бе върнато за решение в Наказателния съд. От друга страна, на конференция на Специалната прокуратура на 21 март, държавният прокурор Катица Янева осведоми, че Специалната прокуратура е поела делото "Монструм ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР