В съобщение, разпространено от руското външно министерство се казва, че

...
В съобщение, разпространено от руското външно министерство се казва, че
Коментари Харесай

Русия: САЩ стоят зад решението на Гърция да експулсира руски дипломати

В известие, публикувано от съветското външно министерство се споделя, че "зад решението на Гърция да експулсира двама съветски дипломати стоят Съединени американски щати, които намерено поддържат такива дейности ".

"Очевидно е, че зад антируското решение на държавното управление на Гърция, планувано да съвпадне с откриването на срещата на върха на НАТО, стои Вашингтон, намерено поддържащ тези дейности в изказване на държавния департамент “.

Медия: Гърция гони съветски дипломати поради името на Македония

В същото време съветското дипломатическо ведомство предизвестяват за вероятните последици от дейностите на Атина:

"Разглеждаме тази акция като безусловно голословна, непотвърдена с обстоятелства от гръцката страна, настояща в несъгласие с характера на нашите двустранни връзки и способна да им навреди съществено ", споделят от ведомството.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи през вчерашния ден, че изгонването на съветски дипломати от Гърция няма да докара до позитивно въздействие върху двустранните връзки и ще има огледални последици.

По-рано през днешния ден гръцкият вестник "Катимерини " излезе с новината, че " държавният департамент на Съединени американски щати е изразил своята поддръжка към Гърция , след решението на страната от сряда да експулсира двама съветски дипломати, които бяха упрекнати в интервенция на вътрешните работи на страната и опити за подбудителство на съпротива към контракта за името с Македония.

"Подкрепяме Гърция, която пази суверенитета си. Русия би трябвало да приключи дестабилизиращото си държание “, съобщи представителят на държавния департамент Хедър Науърт.

Говорейки пред "Reuters “ в четвъртък, заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос разясни, че Русия е другарска страна, с която Гърция е имала доста положителни исторически връзки, само че добави че Атина е трябвало да реагира на това, което смята за "пробив на отговорностите съгласно интернационалното право на дипломатическа интензивност в нашата страна “.

По мотив името на Македония и контракта за него

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас съобщи през днешния ден, че п рез януари-февруари ще се организира диалог с съдружния му партьор "Независими гърци " за позицията им по отношение на съглашението със Скопие, "но първо Македония би трябвало да извърши отговорностите си, произлизащи от контракта за името ".

Ципрас сподели това в границите на конференцията в Брюксел след срещата на високо ниво на НАТО.

Гръцкият министър председател акцентира, че би желал Македония да извърши уговорките си и призна, че има различия с съдружния си сътрудник във връзка с някои параграфи от Преспанския контракт.

"Сега чакаме да забележим дали прилежащата страна, държавното управление на Скопие, ще успее да извърши отговорностите, произлизащи от Договора от Преспа и им пожелаваме, а и аз персонално желая да съумеят, тъй като това е историческа интервенция, която взема решение дългогодишни проблеми в нашата външна политика. Когато това се случи - в някакъв миг през януари-февруари, тогава ще беседваме с съдружния сътрудник, с цел да забележим по какъв начин ще придвижим процеса “, изясни Ципрас.

По отношение на поканата за участие на Македония в НАТО, гръцкият министър председател съобщи, че е "исторически ден, тъй като най-сетне, след цели 10 години, се повтаря забележителното решение от Букурещ ".

Ципрас насочи рецензии и към гръцките опозиционни партии във връзка с Договора от Преспа и поканата от НАТО, която получи Македония, говорейки за "дълбоко двуличие на опозицията, която подценява интелигентността на жителите ".

Заев от Брюксел: Радвайте се! От Гърция: Няма да станете член на НАТО

Политическа рецесия в Македония - президентът отхвърли да подпише името

Меркел даде зелена светлина за Македония

Македонският парламент утвърди контракта с Гърция за името

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР