В съобщение, изпратено до медиите, ръководството на УМБАЛ Царица Йоанна

...
В съобщение, изпратено до медиите, ръководството на УМБАЛ Царица Йоанна
Коментари Харесай

ИСУЛ отхвърли обвиненията на НЗОК по случая с починалото онкоболно дете

В известие, изпратено до медиите, управлението на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ” отговори на обвиняванията на Здравната каса по случая с умрялото 6-годишно дете. Вчера НЗОК сезира Агенция „ Медицински контрол " и изиска инспекция.


В мнението на болничното заведение се споделя:

" Детето, без значение от тежкото вродено положение, предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано в точния момент и е лекувано по най-хубавите стандарти и с най-хубавите лекарства. В резултат на това е реализирана ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди към два месеца е наложил ново, интензивно лекуване, още веднъж съобразено с интернационалните стандарти.

По отношение на детайлите за финансовото застраховане на лекуването, непокривано от НЗОК по нормалния път, значителното е следното:

За тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лекуване, нито е предявявано искане за такова.

Дискусията към фактура, цени, дарителски сметки за лекуване, дати на внасяне на документи и прочие засягат усложнената процедура за покриване на лекуването отвън листата за реимбурсирани лекарства на НЗОК. Тя основава напрежение и опасения освен измежду околните и обществеността, само че и отделя извънреден запас от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните болести при деца.

Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от изказванията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни.

Съзнавайки, че казусът е административен; че НЗОК едвам от два месеца има отговорността за обезпечаването на този финансов ресурс; че детската онкохематология и обезпечаването й с медикаменти отвън рутинното финансиране, изискват характерна подготвеност, оптималната действеност и схематичност, управлението на УМБАЛ „ Ц. Йоанна – ИСУЛ ” предлага среща с управлението на НЗОК и управлението на Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” за изясняване на съответния проблем, само че и за премахване на бъдещи вероятни недоразумения. "

Според майката на детето съвсем два месеца Касата не е взела решение по случая й, по тази причина от болничното заведение са поискали от нея да заплати близо 14 хиляди лв. за извършеното лекуване. От НЗОК настояват, че има разминаване сред сумите, които болничното заведение е поискала от майката и от Касата. Забавянето е станало поради неналичието на документи, които от ИСУЛ е трябвало да дават.

.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР