В самото начало на 2021 г. "Екзакта" представи свое първо

...
В самото начало на 2021 г. "Екзакта" представи свое първо
Коментари Харесай

Лидия Йорданова пред novini.bg: Партията на Слави тегли гласове от всички партии и е сигурен участник в следващ парламент

В самото начало на 2021 година "Екзакта " показа свое първо в страната социологическо изследване. Затова беседвам с Лидия Йорданова, социолог, притежател и шеф на "Екзакта Рисърч Груп ", записана през есента на 2013 година Тя е дълготраен шеф на НЦИОМ при Народното събрание /1999-2013г./



Какви са правилните резултати от последното проучване на "Екзакта " във връзка с настройките на интервюираните хора към политическите партии преди изборите?

Ролята на коментаторите и анализаторите на социологически данни, най-малко съгласно мен, е да поясняват регистрирани по теоретичен път трендове, а не да се изявяват като гадатели и да „ хвърлят” и апробират в общественото пространство политически конструкти и хипотези. Последното е в прорез с логиката на социологическите проучвания, извършени със съответната научна почтеност. В този смисъл правилни резултати на всяка социологическа организация са тези, които дават справедлива моментна фотография на публичните настройки, само че също по този начин и поясняват по какъв начин тази фотография се вписва в една по-обща наклонност и в каква посока се развиват политическите процеси.

Променят ли хората своето отношение към главните партии на статуквото - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и по какъв начин, на какво се дължи примерно скъсяването на дистанцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия?

Въпросът е състоятелен, изключително на фона на динамичността от събитията през изтеклата 2020г. В резултат на здравната рецесия, настъпиха значими стопански и обществени последствия за множеството българи. Това докара до растяща незаинтересованост към политическия живот в страната измежду част от популацията, от една страна, а въпреки това се стигна до възходяща политическа готовност и интензивност измежду тези българи, които резервираха политическата си изкушеност. Протестите, които започнаха през лятото, отключиха натрупалата се политическа сила и подсказаха в каква посока са политическите търсения на недоволните. Така, надалеч преди акцията, ръководещите се ориентираха в политическите искания на главните си съперници, и това ги слага несъмнено в по-добра обстановка в навечерието на парламентарните избори.
Онова, което изрично господства и измежду апатичните, и измежду политически изкушените българи през днешния ден, е

желанието за смяна в политическия живот на страната, в политическата формула на ръководство.

Това съгласно хората значи нови партии да влязат в политическия живот на страната, нови и извънпарламентарни партии да попаднат в Народното събрание, нова политическа настройка да ръководи страната. Хората в това време са реалисти. Те знаят, че управническата формула няма по какъв начин да избегне наличието на една от двете огромни партии- ГЕРБ или Българска социалистическа партия и явно желанието за смяна влючва и възобновяване на политически лица и на политиките на тези две партии. Нещо повече - данните от последното национално проучване на "Екзакта ", завършило в средата на декември 2020г. демонстрират, че по над 40% и от гласоподавателите и на ГЕРБ, и от тези на Българска социалистическа партия, се надяват да има некозметични промени в партиите им в навечерието на парламентарния избор.



Разочарованието от политиката води до това, че през последната година паралелно и постепенно се свива електоратът и на двете огромни партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия,

като в това време пораства делът на хората, които не имат намерение да гласоподават. Така борбата за състезание на политическата сцена явно ще се „ изнесе” сред твърдите ядра на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия. От нашите данни е видно, че ръководещите все още разполагат с по-голямо и по-мобилизирано твърдо ядро. Заради здравните, обществените и икономическите неблагополучия от предходната година, ГЕРБ е в непрестанно положение на готовност на твърдото си ядро. От началото на митингите партията на ръководещите се активизира в степента, в която всекидневно го прави по време на предизборни акции. Българска социалистическа партия пък е партията, в която все още записваме сякаш най-вече разочаровани гласоподаватели. Всеки пети, определил се като последовател на Социалистическата партия, заявява, че е отчаян през последната година от своята партия, а 16% от социалистите настояват, че не утвърждават работата на своя водач. И по този начин, в случай че ГЕРБ се активизира пред опасността да загуби властта, Българска социалистическа партия не се сплотява в нужната степен пред опцията да завоюва властта.



Как интервюираните жители се отнасят към новите политически планове? Според вашето проучване, какви са възможностите на партията на Слави Трифонов  Слави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български артист, ефирен водещ и продуцент. Роден е в, на "Да, България " и "Изправи се "?

Кампанията за парламентарния избор в околните месеци ще би трябвало да премине под знака на предстоящите промени-кадрови, програмни, промени в управническата формула. Тя ще бъде мощно повлияна и от преценката на хората за метода, по който ръководството у нас се оправя до момента със здравната рецесия, както и с икономическите и със обществените й последствия. Най-много дивиденти ще извлекат тези политици и тези партии, които имат какво да предложат на очакващите смяна.

Половината българи избират експертното начало в ръководството да вземе връх над политическото.

На този декор, всички нововъзникващи обединения, както и тези, които са били отвън Народното събрание досега, имат изначално нелоши шансове да привлекат публичното внимание и да се борят за вота на гласоподавателите.
Партията на Слави Трифонов  Слави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български артист, ефирен водещ и продуцент. Роден е в към този момент наподобява сигурен участник в идващия парламент.



През последната година, след основаването й, измерихме пулсиращ дял на поддръжка за тази нова групировка в границите на 9% до 12%. Дълбочинният разбор на данните ни демонстрира, обаче, че електоратът на тази нова партия не е изключително корав. Слави Трифонов  Слави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български артист, ефирен водещ и продуцент. Роден е в „ тегли” гласове от всички политически партии без ГЕРБ. В този смисъл една ефикасна акция на множеството партии, които все още се оказват негов „ донор”, би понижила въздействието му. Но при една свръхполитизация и ескалация на нови спешни обстановки, е допустимо разочарованите и пасивните гласоподаватели в допълнение да се ориентират към неговата партия и да засилят въздействието й.

Засега е допустимо 6 партии да имат шанса да попаднат в идващ парламент.

Това би довело по-скоро до компликации и ограничавания, в сравнение с до отваряне на огромни благоприятни условия пред идната управническа формула.
Данните демонстрират, че „ ДБ” е измежду тези извънпарламентарни обединения, които имат учредения да се надяват на посланичество в идващия парламент.



Немалки шансове за парламентарно посланичество имат и Оперативна програма.
В нашето проучване регистрирахме електорални дялове от по 2.4% за други две формации- за "Изправи се.БГ " и за "Републиканци за България ". Разбира се, резултатът за "Изправи се.БГ " е получен за групировката отвън съдружния формат, който се случи през последната седмица. Практиката и опитът ми от последните десетилетия демонстрират, че не може да се разчита на резултата на предстоящите механични сборове на електорат, когато се прави коалиция. Енергията на митинга понижа, а доста десни гласоподаватели споделят, че са разочаровани от неналичието на резултат. Немалко от десните винят за това съответно "Отровното трио ", което мина „ пика” на въздействието си от лятото. Фактът, че Демократична България остава настрана, не работи в интерес на новия съдружен формат на М.Манолова. Нужно е и време, с цел да се калкулира реакцията на разочарованите леви към новата групировка.
Що се отнася до Република България, техният път е белязан от една очебийно евро-атлантическа ориентировка, която върви с ясни полезности и характерни послания. Това са десни послания към десен електорат, само че и послания към младите българи и към българите в чужбина. По-голямата част от гласоподавателите на тази нова групировка са нови лица, които не са намерили до момента своето политическо посланичество.

Протестите отразяват ли се на настройките на хората преди изборите и по какъв начин?

Протестите държаха будно гражданското общество в един дълъг интервал, в който имаше сериозна здравна рецесия, която беше придружена от съответните стопански и обществени последици.



Площадът беше фактор в политическия живот на страната за избран интервал.

Липсата на общопризнато водачество и безгрижния характар на митинга обаче последователно го лишиха от значително от опциите му. Появата на митинга на остарели и износени политически лица, освен това от всички направления на политическия набор, същински отблъсна тези, които другояче можеха да родят печаливша опция – младите и образованите българи.
Масово и високо в границите на няколко месеца бе утвърждението само за ролята на един от водачите на Демократична България - Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София. Христо Иванов е магистър по право от Софийския като индивидът дал подтик на митинга и добре одобряван като представящ настояванията на протестиращите. Но тази роля на Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София. Христо Иванов е магистър по право от Софийския не се разпростра до дъно в крайната фаза на митинга.
Като цяло точно митингите формулираха главната цел на съперниците на властта на идните избори. Времето на митингите „ вкара” в предизборна акция освен ръководещите, само че и техните съперници като в това време принуди разочарованите и апатичните да наблюдават протичащото се. Протестите вкараха в характерна роля и президента господин Р.Радев, който получи нееднозначни оценки от публичното мнение, само че влезе в тренд на загуба на въздействие и известност.

Как изолацията и ограниченията против Ковид 19 въздействат върху публичната интензивност на жителите?

Медицинска рецесия, която се описваше най-вече с емоционално-страхови реакции от пролетта, през есента и зимата, към този момент върви с по-прагматични усещания, които вършат конспирациите все по-лесно оборими. Често зад широкотиражираните заблуди започнаха да прозират и чисто политически цели.
80% от българите в средата на декември обявиха, че утвърждават въведените ограничения против КОВИД, а 95% показаха, че ги съблюдават страктно. Най-високо е утвърждението за ограниченията в столицата и в огромните градове, където и опасността е най-непосредствена.
Без всевъзможни пресиления следва да се каже, че здравната действителност, обвързвана с КОВИД 19, в навечерието на парламентарния избор ще въздейства освен върху публичната интензивност на жителите, само че и върху интензивността и държанието им като гласоподаватели. Ситуацията ще бъде следващото тестване за качествата и опциите на изборната ни система. Всеки рационален политик следва да прояви по този начин нужната на обществото ни емпатия и да се управлява от публичните настройки в сходна нелека обстановка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР