В салоните за обслужване на клиенти на НАП предстои въвеждането

...
В салоните за обслужване на клиенти на НАП предстои въвеждането
Коментари Харесай

Най-лесно и бързо данъците се декларират по електронен път, без електронен подпис

В салоните за обслужване на клиенти на Национална агенция за приходите следва въвеждането на виртуални и физически ПОС терминали, които ще отстраняват случаите на начисляване на стотинки рента поради късно дошъл превод. Плащането посредством ПОС терминалите ще бъде гратис. Това заяви териториалният шеф на Национална агенция за приходите Бургас Татяна Кънчева на нарочна конференция във връзка почналата данъчна акция за обявление на приходите и заплащането на дължимите налози.

От приходното ведомство предложиха физическите лица да подават годишните си данъчни заявления по електронен път, без електронен автограф. " Това е най-лесният, бърз и безпроблемен метод за обявление на налози. За задачата е нужен личен идентификационен код - ПИК, който се издава гратис във всеки офис на Национална агенция за приходите. Над 60 хиляди бургазлии към този момент имат и се възползват от опциите му ", съобщи шефът на дирекция " Обслужване " в Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас Сияна Димитрова.

Новите годишни данъчни заявления за облагане на приходите на физическите лица и за корпоративни налози за 2017 година са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите - www.nap.bg. Годишната данъчна декларация може да се получи и на място в салона за обслужване на клиенти на Национална агенция за приходите Бургас. Срокът за подаването на декларациите за облагане на приходите изтича на 30 април.
От тази година в ново приложение към годишната данъчна декларация могат непринудено да се заявяват необлагаеми приходи, да вземем за пример от продажба на имущество, наследства или дарения.

Също нов миг е, че справката за изплатени приходи отвън трудов контракт ще се подава по-рано от до момента, а точно - до 15 март, вместо до 30 април.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 година, физическите лица могат да употребяват 5% отстъпка върху налога за довнасяне по годишната данъчна декларация, само че не повече от 500 лева Допълнително изискване е и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на налога за довнасяне в период до 31 януари 2018 година

От приходното ведомство подсетиха, че жителите и компаниите могат един път годишно сами да поправят дължимия налог, заявен пред Национална агенция за приходите с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на настоящата година.

Въвежда се и ново данъчно облекчение за безкасови заплащания - то е в размер на 1% от дължимия за годината налог върху общата годишна данъчна основа, само че не повече от 500 лв.. Условието е 100% от паричните приходи да са получени по банков път и осъществените безкасови заплащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от приходите, подлежащи на облагане с налог върху годишната данъчна основа.
Физическите лица могат да заявяват приходите си и посредством декларация с баркод, която може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията - www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод подсигурява, че няма да се позволен механически неточности, защото дължимият налог се пресмята автоматизирано.

На конференцията бе обявено още, че от първи януари тази година се вкарва нов размер на минималния застрахователен приход - 510 лв., което трансформира и наложителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 20,40 лв.. От приходното ведомство молиха да не се пропуща заплащането на здравни вноски, защото възобновяване на здравния статус се прави след заплащането на дължимите вноски за пет години обратно.

Тази година срокът за подаване на фирмените заявления изтича на 2 април, защото 31 март е в събота. Освен това от Национална агенция за приходите припомнят, че всички заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване поражда след 31.12.2017 година, се подават само по електронен път (чрез интернет с електронен подпис). От тази година отпада отстъпката за подаване по електронен път на годишната декларация за облагане с корпоративен налог. Отпадна и задължението за подаване на годишни данъчни заявления от юридически лица, които не са правили активност през 2017 година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР