В сакрални за България времена водачи са били най-образованите сред

...
В сакрални за България времена водачи са били най-образованите сред
Коментари Харесай

Путин тръгна към собствената си гибел

В сакрални за България времена водачи са били най-образованите измежду българите – Бозвели, Раковски, Каравелов, Ботев, Каблешков, Дюстабанов, Бачо Киро, Петър Бонев, Волов, Стамболов, Константин Величков…
Образоваността е вървяла с национализъм, честност и морал.

В сакрални за света времена е звучало словото на Монтен, Еразъм, Мартин Лутер, Толстой, Зола, Кафка, Стефан Цвайг, Джордж Оруел, Хосе-Ортега и Гасет, Солженицин…

Днес, светът се управлява от задоволително образовани хора, само че с повече морални скрупули, в сравнение с прочетени книги.
Вместо национализъм – коренен шовинизъм, вместо честност и морал – политическо двуличие с световни последствия. Затова сме още веднъж на разграничителната линия, където умират хора и принудително се прекрояват държавни граници.

Дните и месеците пред нас са тестване за европейските политически водачи. Войната в Украйна е тест за Европа, която би трябвало да се опълчи твърдо и уверено против диктаторските демони на Путин. Европа би трябвало да е единна, с цел да покаже, че е континент на вярата.

За величието на една страна се съди по поетите, споделя Луис Бунюел в „Последен дъх“. Светът има потребност от повече поети, в сравнение с от диктатори и световни търговци на „демокрация“. От десетилетия, не поетите, а политическите водачи на най-могъщите страни са мерило за величието им и това се оказа пагубно за целия свят, тъй като тяхното „величие“ донесе непомерни беди със стотици хиляди жертви.

Едни изнасят „демокрация“ на изток, други отвръщат с експанзия в посока запад. И в двата случая със силата на оръжието и в нарушаване на интернационалните правила и съглашения. Лицемерие и шовинизъм в световен мащаб.

Едните поучават другите, по какъв начин се прави народна власт на непозната територия, а другите отвръщат със същото, с цел да не изостанат в световното политическо двуличие. След Близкия Изток, пленник на световното опълчване стана освен Украйна, само че и цяла Европа.

В тази политическа конкуренция, светът се дехуманизира и дехристиянизира под диктата на могъщи, себични, тежко въоръжени страни и техните водачи, които дефинират сегашното и бъдещето на индивида със силата на оръжията.

Необходимо е единение против експанзията и арогантните военни авантюристи, които държат международния мир за пленник на световните си ползи.

Путин е тръгнал към политическата си крах, само че след себе си ще остави почтени жертви и разрушения. Поредният деспот, който ще се подреди до Хитлер и Сталин.

Европа би трябвало да се съвземе, да извиси глас и да се върне там, където е призвана да бъде – при полезностите, поради които към момента съществува. Време е международното политическо водачество да се поеме от Европа, люлката на християнската цивилизация, с цел да имаме повече гаранции и по-добра вероятност за човечеството, което с всяка нова война прави нова крачка обратно по пътя към маймуната.

Проф. Коста Костов, коментар във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР