В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу

В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу ...

Започна делото срещу финансовия директор на Huawei в Канада.

В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанджоу по искането на САЩ тя да бъде екстрадирана от Канада и предадена на американското правосъдие, предаде БГНЕС.
Мън Уанджоу пристигна в съда с черна рокля на бели точки и отказа коментар преди влизането в залата.
Арестът на Уанджоу развали отношенията между Китай и Канада. Китай отново призова Ванчжоу да бъде освободена, а обвиненията срещу нея да бъдат свалени, защото са политически мотивирани.
За да бъде пусната на свобода, "принцесата на Huawei" трябва да убеди канадския съд, че обвиненията, които ѝ отправят Съединените щати, не представляват нарушение в Канада и са политически мотивирани.
САЩ обвиняват Уанджоу в нарушение на американските санкции срещу  Иран, което е можело да подведе една от най-големите банки в света да попадне под ударите на ембаргото. Американските прокурори твърдят, че Уанджоу е подвела банка HSBC какви са отношенията на Хуауей с базираната в Иран фирма Skycom, като по този начин е изложила HSBC да наруши санкциите на САЩ срещу Иран.
Китайката отхвърля обвиненията. Тя беше освободена под гаранция и живее в едно от двете си имения в Канада, докато върви делото.
Адвокатите на китайката ще защитават тезата, че информацията която е дала на HSBC, не представлява измама, а само опит на САЩ да наложи обявеното от самите тях финансово ембарго на  Иран, в което Канада не участва.
Основателят на Huawei Жън Джънфей каза, че арестът на дъщеря му е част от план на САЩ да смачкат компанията му, която те смятат за заплаха за сигурността им.
Няколко дни след задържането на китайката, двама канадци бяха арестувани в Китай и обвинени в шпионаж - ход, който се смята за директно отмъщение. Бившият канадски премиер Жан Кретиен и бившият вицепремиер Джон Менли призоваха Трюдо да размени Мън за двамата арестувани канадци и да нормализира отношенията на страната с Китай. Критици на тази идея подчертават, че това ще окуражи прилаганата от Китай тактика на "дипломация със заложници".
Канада се оказа забъркана и в търговската война между САЩ и Китай, като износът на земеделска продукция за азиатската страна беше ограничен.
Когато дойде на власт през 2015 г., канадският премиер Джъстин Трюдо посочваше задълбочаването на икономическите връзки с Китай като едно от своите намерения. Сега Трюдо разчита на американците да помогнат за решаване на кризата. Според местни медии, той е призовал Доналд Тръмп да не подписва търговската сделка на САЩ с Китай, докато не бъде решен въпроса с Мън Ванчжоу и двамата арестувани канадци в Китай. Въпреки това, Тръмп подписа първата част от търговското споразумение.

Източник: actualno.com