В събота започва 12-ото издание на София Прайд под надслов

...
В събота започва 12-ото издание на София Прайд под надслов
Коментари Харесай

София Прайд започва под надслов „Не давай власт на омразата“

В събота стартира 12-ото издание на София Прайд под надпис „ Не давай власт на омразата “. Както нормално събитието, в чийто учредителен комитет взе участие Фондация GLAS, ще стартира в 16:00 ч. с музикална стратегия пред Паметника на руската войска, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч., съобщи БГНЕС.
Сред първите публични посетители, удостоверили своето присъединяване на София Прайд 2019, е госпожа Камзи Гюнаратнам, зам.-кмет на Осло, Норвегия. Тя съставлява Работническата партия в Общинския съвет на Осло от 2007 година, а заема длъжността си през 2015 година Г-жа Гюнаратнам е с сектор здраве и обществено благоденствие, и работи интензивно в създаване на общности, правата на малцинствата и обществени диспути за демокрацията. Тя ще бъде съпроводена и от работна група от Осло Прайд.
Тази година се означават 50 години от протестите в бар “Стоунуол Ин ” в Ню Йорк, дали подтик на придвижването за гей избавление и чието честване поставя началото на първите паради в Съединени американски щати. Стоунуолските протести са поредност от конфликти сред ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, предизвикани от следващи всеобщи арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата полова фамилиарност е към момента закононарушение. Бунтовете стартират на 28 юни 1969 година и не престават няколко дни.
Стоунуол не просто пробужда придвижването за гей избавление в Съединени американски щати, само че е знак и катализатор за международното придвижване за пълноправие на ЛГБТИ хората. Първите шествия, честващи годишнината от протестите, одобряват името pride parades (паради на гордостта), с цел да означат, че ЛГБТИ хората не се срамят от това, което са, и носят смелостта да отстояват себе си.
София Прайд има голяма роля в битката за окуражаване и мобилизиранео на ЛГБТИ хората в България и с отрицателните стандарти по отношение на тези общности. Шествието претърпя голямо развиване от първото си издание през 2008 година Тогава няколко деятели и доброволци провеждат шествие за пълноправие, охранявано от стотици служители на реда и с едвам стотина участници. Над десетилетие по-късно с изключение на годишното шествие София Прайд включва кино фестивал, културна стратегия на Sofia Pride Arts, полемики на политически и обществени тематики, както и поредност от спортни събития.
Прайдът продължава да бъде извънредно значим заради цялата стигма и ненавист, на които са подложени ЛГБТИ хората в България всекидневно – отменяне от семейство и другари, принуждение заради ненавист, тормоз в учебно заведение, дискриминация на работното място и в областта на образованието, неналичието на законодателна уредба на връзките в фамилиите на ЛГБТИ хората и други Прайдът е измежду дребното събития, които дават публичност на тези неравенства, като изпраща обръщение към всички ЛГБТИ българи и техните близки и другари, че не са сами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР