В събота, за поредна година община Вършец организира конни надбягвания,

...
В събота, за поредна година община Вършец организира конни надбягвания,
Коментари Харесай

С кушии отбелязаха Тодоровден във Вършец /снимки/

В събота, за поредна година община Вършец провежда конни надбягвания, свързани с християнския празник Тодоровден.
Традиционният български празник се чества основно за здравето на конете и по тази причина е отдаден на коневъдството и на конния спорт.
Местността „ Синчово поле “ край Вършец събра десетки участници от Вършец и село Главаци. В слънчевия и топъл пролетен ден много фенове бяха пристигнали в очакване на зрелищните кушии.
Освещаването и зареждането на конете бе осъществено от свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски духовник на Вършец.
Организаторите бяха подготвили две надпревари конкурс за най-красив кон и надпреварване с коне на разстояние 1000 метра. Претендентите за най-красив и атрактивен кон бяха 8, а участниците в кушиите – 14. Всички гонки бяха доста оспорвани, като в последна сметка най-добите заслужиха призовите места.
Зам.-кметът на община Вършец Петър Стефанов дефинира най-красивия кон и връчи специфична парична премия от 100 лв. и грамота на стопанина му. Наградата отиде при кон Фигаро със притежател Исус Грозданов от Вършец.
Победител в дисциплината „ надпреварване с коне на разстояние 1000 метра “ стана Стефан Рашков от Вършец с кон Класик. Второто място зае Камен Веров от Вършец с кон Наполеон, а третото – Цветелин Марков от врачанското село Главаци с кон Зоя. Призьорите получиха грамоти и парични награди на обща стойност 450 лв., обезпечени от община Вършец, които им бяха връчени от зам.-кмета Петър Стефанов.
И като на всеки празник, и на този не липсваха вкусната, ароматна скара, с допълнение от чаша бира или вино.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР