В събота в Народния театър Иван Вазов ще бъде отбелязана

...
В събота в Народния театър Иван Вазов ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Със съкровено паметно утро Народният театър ще почете годишнината от рождението на Яворов

В събота в Народния спектакъл " Иван Вазов " ще бъде маркирана 140-годишнина от рождението на Пейо Яворов. 
В предаването " 12+3 "   поетеса и драматург Мирела Иванова описа:
На нас с Народния спектакъл ни се стори доста значима концепцията да се поклоним по този метод в едно паметно утро освен на гениалното Яворово наличие,  само че и на наличието му в Народния спектакъл. 
В спомените на съвременниците му, пък и до през днешния ден, в драматургията и театралните реализирания виждаме какъв брой значима и скъпа фигура е Яворов и за театъра. Той работи малко по-малко от пет години като артистичен секретар в Народния спектакъл, препоръчан е от Пенчо Славейков за този пост, с едни специфични думи, написани до министъра на просвещението: " Тук би трябвало стихотворец, а не буквоед. Трябва човек, който на практика да владее формите на мерената и немерената поетическа тирада. За подобен аз упорствам да бъде назначен Яворов ". И в действителност, Яворов като артистичен секретар прави необикновено непредвидени, даже за артистите, за сътрудниците си, неща в театъра - грижи се за българската тирада, става стожер на музикалността и на нормите на красивата българска тирада. Работи като драматург, превежда, написа, а в това време е и режисьор, което е смайващо за едно толкоз малко време да реализира толкоз свои функции. 
Не единствено юбилейно, само че и понякога си припомняме всички приноси на Яворов, припомняме си неговия талант оттатък лешоядните сенки, които мълвите го разнасят, добави Мирела Иванова.
На 20-и януари ще бъде подредена и специфична витрина с режисьорски книги на пиесите на Яворов " В полите на Витоша " и " Когато гръм удари ".  
Има какво да се научи, да се разбере даже от тази витрина ще намерят място и негови оригинали, подписи и работни материали, разясни Иванова.
В събитието ще се включат и Йорданка Кузманова , Марин Янев и Христо Чешмеджиев - трима артисти, надълбоко свързани с творчеството на Пейо Яворов и потвърдили своите способности и пристрастия към Яворов, заяви още Мирела Иванова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР