В събота Турция рязко повиши цената на тока с 50

...
В събота Турция рязко повиши цената на тока с 50
Коментари Харесай

Новогодишна честитка от Ердоган: Токът поскъпна със 100%

В събота Турция внезапно увеличи цената на тока с 50 до 100 % за семействата и компаниите и усили месечните сметки за природен газ, което в допълнение натоварва стопанската система, изправена пред възходяща инфлация, съобщи Ройтерс.

Регулаторът на енергийния пазар съобщи, че цените на електрическата енергия ще се покачат с към 50 % за семействата с по-ниско ползване до 2022 година, а с повече от 100 % за комерсиалните консуматори с огромно ползване.

Цените на природния газ скочиха с 25% през януари за битови потребности и с 50% за промишлени потребности, съгласно националния дистрибутор BOTAS. Увеличението е с 15 % за промишлена приложимост за произвеждане на електрическа енергия.

Годишната инфлация в Турция скочи с над 21 % през ноември и се очакваше да надвиши 30 % през декември, откакто валутата падна през последните месеци, породена от поредност от понижения на лихвените проценти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на власт преди съвсем две десетилетия, а в този момент лирата е изправена пред най-ниската си стойност. Лирата, надалеч най-лошата в разрастващите се пазари през 2021 година, както и през последните години, загуби 44% от цената си по отношение на $ през годината и 19% единствено през последната седмица.

Валутната рецесия се форсира през последните месеци, разтърсвайки стопанската система на стойност 720 милиарда $, значително с помощта на " новата икономическа стратегия " на Ердоган, фокусирана върху износа и заема, макар спада на лирата и инфлацията от над 21 %.

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР