В събота сутринта тайванците се отправиха към избирателните секции, за

...
В събота сутринта тайванците се отправиха към избирателните секции, за
Коментари Харесай

Ключови избори в Тайван

В събота сутринта тайванците се насочиха към изборните секции, за да изберат нов президент и парламент в основни избори, които могат да повлияят на метода на Китай към демократичния му комшия.

За това отбелязва " Файненшъл таймс ".

Осмият народен избор, откогато през 1996 година в страната с 23,5 млн. души население за първи път се организираха свободни и директни президентски избори, беше засенчен от закани от страна на Пекин.

Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия и не се отхвърля да употребява мощ, с цел да го сложи под собствен надзор, в случай че страната отхвърли обединяването за неопределен срок. В навечерието на изборите Народноосвободителната войска предизвести, че " остава в положение на нараснала подготвеност когато и да е за разтрошаване на сепаратистките заприказва за " самостоятелност на Тайван " под всякаква форма ".

Лай Чинг-те, претендентът на Демократичната прогресивна партия, който Пекин осъди като рисков сепаратист, беше водач в близка тристранна надпревара до влизането в действие на възбраната за социологически изследвания преди 10 дни. В тайванската изборна система " първият по гласове " от претендентите може да завоюва с нормално болшинство.

Лай се състезава с Хоу Ю-и от партията Куоминдан, която преглежда Тайван като част от по-широката китайска нация, само че не е съгласна с Пекин по отношение на това коя страна я съставлява, и с Ко Уен-дзъ, създател на Тайванската национална партия, която е ориентирана към колебаещите се гласоподаватели.

Въпреки че доста гласоподаватели показаха умората си от идеологическата изразителност и обявиха, че желаят ново държавно управление, което да съживи стопанската система, претендентите показаха изборите като въпрос на национално оцеляване в последните си изявления.

" През последните осем години отказахме да се обвържем с Китай и да се подчиним на авторитаризма. Това потвърждава, че държим ориста си в личните си ръце ", извика Лай на всеобщ протест в петък вечер.

" Това е силата да защитим Тайван. " Наричайки претендента на Куоминдан " желания избор на Китай ", Лай съобщи, че в случай че Тайван се откаже от провеждания курс за отделяне от несъразмерната икономическа взаимозависимост от Китай, задграничните вложители могат да изоставят страната.

Всяка от трите водещи партии в президентската конкуренция се стреми да си обезпечи и наличие в Народното събрание.

В събота в Тайван бяха открити изборни секции за президентските и парламентарните избори. Избирателните секции отвориха в 8 ч. сутринта и се чака да приключат в 16 ч. локално време.

Близо 20 млн. души с право на глас ще изберат наследника на напускащата поста президент Цай Инг-уен, която изкара два мандата. Гласоподавателите ще могат да избират сред претендента за президент на ръководещата Демократична прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те, претендента на Тайванската национална партия (ТНП) Ко Уен-дзъ и претендента за президент на Куоминдана (КМТ) Хоу Ю-и.

Освен това се оспорват и общо 113 места в Законодателния юан (парламент). Сред тях са 73 районни законодатели, определени директно от гласоподавателите, шестима законодатели от коренното население, определени от гласоподавателите от коренното население, и 34 законодатели с огромен мандат, определени посредством настрана гласоподаване за политическа партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР