В събота срещу неделя вечерта ще спим един час по-малко.

...
В събота срещу неделя вечерта ще спим един час по-малко.
Коментари Харесай

В неделя местим стрелките на часовника с час напред

В събота против неделя вечерта ще спим един час по-малко. Причината е, че в 3 часа сутринта в неделя, 27 март би трябвало да преместим стрелките на часовника с един час напред и да преминем към лятното часово време, напомня Moreto.net.

По традиция това се случва в последната неделя на месец март

За да приемем по-лесно часовата смяна, експертите поучават да ядем повече плодове и зеленчуци, да спортуваме повече и да си лягаме по-рано.

Въпреки, че от ден на ден се слага под подозрение действителният резултат от този ход, над 100 страни в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - напролет и есента, като сменят зимно с лятно часово време.

Идеята да се употребява дневните светлина по-ефективно се стартира няколко пъти, като първия неин последовател е американският дипломат в Париж през 80-те години на XVIII век Бенджамин Франклин. Следващите опити за въвеждане на лятно часово време са от 1895 и 1908 година.

За пръв път това става факт в Германия през 1915 година, когато Първата международна война е в разгара си. Мотивът е, че по този начин ще е пестят въглища, а индустрията ще е по-ефективна. След края на бойните дейности стопира и използването на лятното часово време.

Реално, всеобщо то се вкарва с петролната рецесия през 70-те години на предишния век. В България часовниците се местят от 1 април 1979 година

Преходът от общоприетоо към лятно време е почти на идентична дата - последната неделя на октомври (а за страните от Южното полукълбо - последната неделя на март). Датата на минаване към лятно време обаче мощно се разграничава: в доста страни в Европа и Монголия това е последната неделя на март, в Съединени американски щати, Канада, Мексико и страните от Карибския басейн - първата неделя на април, в множеството арабски страни - последният петък на април. В някои страни като Куба, Ирак и Сирия минаването на лятно време става на 1 април без значение от деня от седмицата.

Практиката да се сменя на времето не е еднопосочно призната, което стана и причина за първи път тази година с въпроса да се заеме Европейския парламент, като през февруари евродепутатите взеха решение да се направи задълбочена оценка за резултата от местенето на стрелките.

Поддръжниците на тази " гимнастика " считат, че по този начин се пести сила, а съгласно съперниците - въздейства отрицателно върху здравето, а икономията е незначителна. В България няма никакви изследвания за изгодите и вредите. Директивата на Европейския съюз от 2001 година не задължава страната да трансформира времето си. Тя единствено дефинира страните, които желаят да сменят времето да го вършат в един ден и час. Изборът е на всяка страна.

Няма цялостни проучвания за изгодите и вредите от промяната на времето, като това е и повода Екологичен потенциал да предложи задълбочени изследвания по тематиката. Проучване на девет европейски университета демонстрират, че в Европейския съюз за лекарства и други средства за справяне с казуса се разходват 130 млрд евро годишно. Изследване на Еврокомисията от 2014 година обаче откри, че преобладаващата част от страните членки са удовлетворени от настоящето състояние. Към момента срещу са във Финландия и Литва.

Сред страните, отказали се от лятното часово време най-скоро са Русия, Беларус и Украйна, които го вършат през 2011 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР