В събота Реал Мадрид ще излезе във финала на Шампионската

...
В събота Реал Мадрид ще излезе във финала на Шампионската
Коментари Харесай

Защо всички в Мадрид са уверени в победата над крехкия Ливърпул

В събота Реал Мадрид ще излезе във финала на Шампионската лига против Ливърпул в Киев, Украйна. В Мадрид не биха могли да бъдат по-спокойни при тази мисъл. Във въздуха се носи такова чувство за тишина, че като че ли можеш го докосна. Малко са нещата, които биха разтревожили мозъците в „ белия” лагер преди срещата с блицкриг машината на Юрген Клоп.

„ В Мадрид изобщо го няма чувството за боязън от Ливърпул. Нито измежду шефовете, нито измежду играчите – споделя журналистът от „ Ел Паис” Диего Торес. – Напълно отпуснати са преди този край. Никога не са били толкоз спокойни и уверени преди сходно събитие, колкото са в този момент. Този край е най-лесният пред тях, пред всички тях – президента Флорентино Перес, капитаните… Всички!”

„ Белите” имат историята на своя страна и тази плоча се върти непрекъснато от пресата в града. „ Ливърпул ще бъде смачкан от легендата на Реал Мадрид”, написа Хулиан Руис в „ Ел Мундо”, откакто станаха ясни финалистите. „ Лос меренгес” към този момент са били тук. Те знаят какво да вършат. Те са изиграли 15 финала за Европейската купа. Те са спечелили 12 от тях.



„ Хората споделят, че историята и статистиката не е наложително да играят своята роля, само че истината е, че играят – споделя водещият в клубната телевизия на Реал Мадрид Фил Китромилидес. – Може би това не важи за противниците, те има късмет да съумеят да блокират тази мисъл, само че не по този начин стоят нещата при Мадрид. Това играе значима роля за неговото самочувствие, тъй като в клуба имат вяра, че те са кралете на Европа, както пеят последователите му. Те същински имат вяра, че са най-силният тим в това съревнование. А историята демонстрира, че са прави.”

Журналистът от вестник „ АС” Томас Ронсеро прибавя: „ Мадрид е любимецът поради тежестта на историята и поради насъбрания от играчите опит в тези финали. Онзи ден имаше изследване, съгласно което при „ белите” има 46 златни медали от Шампионската лига, до момента в който в състава на Ливърпул няма даже и един.”

Ронсеро показва упоритостта, която издърпа в тежките моменти притиснатите до въжетата „ меренгес” във финалите против Атлетико Мадрид през 2014 и 2016 година. „ Те се научиха по какъв начин да изстрадват успехите. Ливърпул може и да има на своя страна фантазията и глада за популярност, но Мадрид има опита и знае по какъв начин да се оправя с напрежението в мач като този. Този клуб е основан да играе финали. Да, от време на време може да играе едва в реванши по път към тях – да вземем за пример против Ювентус и Байерн (Мюнхен), само че е доста мъчно да го видиш да играе едва във край. Там е доста сигурен, доста сложен за превъзмогване. Целият тим е уверен, че ще победи, и в никакъв случай не играе със боязън от загубата. А това сдухва противника във всеки един край.”



Когато проучват душeвността на Ливърпул, критиците в Мадрид виждат един нежен тим, споделя Китромилидес. „ Ако Ливърпул беше боксьор, щеше да има така наречен стъклена брадичка. Можеш го нокаутира. Когато стане напечено, постоянно не намира метод да удържи резултата, което пък е силата на Мадрид. Дори в първия полуфинален мач с Рома се появи чувството след двата късни гола, че Ливърпул може да захвърли целия положен труд като че ли от нищото. Това са двете страни на този тим, които хората чудесно познават, и го вършат извънредно трогателен: унищожителен в офанзива, само че и постоянно подготвен за огромни сривове в отбрана и слаб душевен. Дори и Ливърпул да поведе в събота, Мадрид няма да се стресне изключително, тъй като душевен е мощен, а противникът – нежен.”

Освен това „ белите” разполагат с цялостния си състав при липата на травми. Старши треньорът им Зинедин Зидан има приятния проблем да би трябвало да избира сред Иско, Карим Бензема и възродения Гарет Бейл, вкарал четири гола в последните си три мача, за вакантните две места в атакуващия пъзел паралелно до безконечния притежател на „ Златната топка” Кристиано Роналдо. Анализаторите в испанската столица обаче виждат куп дефекти в състава на Юрген Клоп. Като изключим триото напред – Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане, там мирише на незначителност. Това е тим, формиран от надалеч повече работяги в сравнение с актьори.



„ Ливърпул евентуално не е даже в Топ 10 на отборите в Европа – твърди Диего Торес. – Това е по този начин, тъй като няма добър вратар. Няма и добра отбрана, с само изключение Вирджил ван Дайк. Бековете са доста лимитирани откъм гений – може и да са мощни и бързи, да се оправят в Премиър Лийг, но никой от тях няма равнището да играе за Челси, Манчестър Сити или Манчестър Юнайтед, а тези на Тотнъм са доста по-добри. Полузащитниците може да са мощни физически, дисциплинирани, подготвени да се жертват – изобщо си знаят занаята, само че им липсва въображение и умеене да управляват темпото на игра. Ливърпул няма халф от равнището на Пол Погба, Илкай Гюндоган, Кевин Де Брайне, Давид Силва или Деле Али. Дивакът Клоп в действителност има предпочитание и няма самообладание да работи с изискани полузащитници.”

Диего Торес се възхищава на прагматизма на мениджъра на „ червените”, който съгласно Томас Ронсеро ще е първи претендент да наследи Зидан, когато той напусне „ Сантиаго Бернабеу”. Няма обаче нищо самоволно атакуващо във футболната философия на германеца, а тя е плод само на потребността, твърди Торес. Клоп просто е задължен да „ отвързва” своя отбор в офанзива заради спецификата на наличните запаси в състава си. С две думи, алтернативата е „ блицкриг или смърт”.



„ Клоп просто нямаше по какъв начин да пристигна от друго място в света, с изключение на от Германия – споделя Торес. – Той идва от доста ясно избрана школа, слага огромно акцентиране върху физиката, съвременен е, схваща чудесно модерния футбол. Не е вманиачен, тъкмо противоположното – в случай че беше вманиачен, нямаше да успее да изведе тим с толкоз доста дефекти до край в ШЛ. Той е доста разумен треньор, въпреки от време на време да наподобява пренадъхан и прочувствен. Клоп няма пред себе си различен вид, с изключение на да отвърже юздите до дъно в офанзива. Това е в действителност изцяло изчислен метод. Ако неговият тим не нападна като вманиачен, е загубен, тъй като няма играчи, които умеят същински да пазят преднина в резултата – няма нито способена отбрана, нито способна да диктува ритъма на игра полузащита.”

В лицето на Салах обаче Ливърпул има състезател, който през този сезон побърква отбраните в Англия и Европа по извънредно непредвиден и трогателен метод. Едно показване в досегашния жанр на финала в Киев би могло да го сложи на витрината за покупател като Реал Мадрид, счита Томас Ронсеро, въпреки че и той, и Диего Торес са единомислещи, че топмишената на Флорентино Перес това лято е Неймар.



„ Не считам, че Мо Салах ще стане Галактико – споделя добре осведоменият Торес. – Флорентино желае да купи други звезди, отпред с Неймар, и няма парите да купи Мо Салах. Ако не успее да вземе Неймар, ще се опита с Хари Кейн и Еден Азар. Доколкото аз зная, Реал Мадрид в никакъв случай не е бил заинтересуван от закупуването на Мо Салах.”

В събота всички погледи ще бъдат съсредоточени върху Салах, с цел да видят дали ще се окаже решаваща фигура в най-големия край. Египтянинът е част от невъзможния за прекъсване нападателен тризъбец, който заплашва да пререже упоритостта на Мадрид да завоюва за трети път подред и четвърти за последните пет години Шампионската лига. Това достижение, означи капитанът Серхио Рамос, би бетонирало мястото на „ белите” в историята като владетеля на тази епоха. Всичко зависи от това кой тъкмо Ливърпул ще излезе отсреща.

 „ Мадрид почита Ливърпул, тъй като това е тим, който в прилив на ентусиазъм може да вгорчи вечерта всекиму – споделя Ронсеро. – Манчестър Сити го усети от първо лице в оня четвъртфинал на „ Анфийлд”. Някои хора тук пазят в съзнанието си този мач или тези 60 минути против Рома на „ Анфийлд” като образец за това на какво е кадърен Ливърпул. Този тим има доста футбол у себе си и по тази причина Мадрид го почита. Но не се опасява.”

Ричард Фицпатрик, „ Блийчър Рипорт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР