В събота полицията в Солун влезе в сблъсъци с протестиращи

...
В събота полицията в Солун влезе в сблъсъци с протестиращи
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

В събота полицията в Солун влезе в конфликти с протестиращи против съглашението, с което Гърция призна на съседката си правото да употребява Македония в името си. С този дипломатически ход Атина завърши дългогодишния спор и отвори пътя на Македония към НАТО, като против него си издейства някои отстъпки при договарянията с кредиторите към излизането от избавителната й стратегия през август. Демонстрацията, довела до стълкновенията, е била при откриването на Международния търговски панаир в града от премиера Алексис Ципрас като полицията е употребила и сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите.Protesters clash with police during a demonstration against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic`s name, during the opening of the annual International Trade Fair of Thessaloniki by Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Thessaloniki, Greece, September 8, 2018. REUTERS/Alexandros Avramidis TPX IMAGES OF THE DAY

© Alexandros Avramidis След като депутатите се върнаха от августовските си почивки единствено за няколко дни работа поради честването на Съединението на България, от идната седмица следва рестартирането на политическия живот в страната всъщност. Това очевидно ще се случи на високи обороти, като още от понеделник се чака да има малко повече изясненост каква ще е ориста на трите министерски оставки, дадени като свидна жертва след злополуката на рейс до Своге, взела 17 човешки живота. Управляващата коалиция ще взема решение дали и кои от оставките да бъдат признати и по какъв начин тъкмо да се рекалибрира кабинетът.

В последните десетина дни тази тематика беше ловко запушена от неочакваната хиперактивност на прокуратурата, която поредно нанесе удари по бизнес империите на двама от най-богатите българи - Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Докато първият е разгласен за търсене, вторият беше задържан и съдът му наложи да остане арестуван под стража.

Извън страната икономическото напрежение сред Съединени американски щати и Китай продължава да ескалира с нови закани за мита, обхващащи на практика целия стокооборот. Планираното повдигане на пенсионната възраст в Русия отвори пукнатини в другояче един от най-солидните и дългогодишни властнически режими в света - този на Путин. През уикенда опозицията се възползва от разтърсената известност на президента и излезе с апели за опозиция, които разсъниха нови митинги в редица градове, макар направените отстъпки от Путин.

НАЙ-ВАЖНОТО

Съдът остави Миню Стайков в ареста


Миню Стайков

Фотограф: Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Прокурорска акция и против притежателя на " Винпром - Карнобат ", руснаци ще бъдат упрекнати за отравянията с " Новичок "

И още: Манфред Вебер разгласи кандидатурата си за ръководител на ЕК; Mercedes показа първия си напълно електрически модел; България ще открие генерално консулство в Ерусалим
5 сеп 2018
Вечерни вести: Нищо с пътя на Своге не е наред съгласно отчет, Българска социалистическа партия отива " при народа "

И още: Параментът отхвърли опит за връщане на остарелия режим на пушене; Най-силният ураган от 25 години насам взе жертви в Япония; Назрява тежък спор в последната бунтовническа територия в Сирия - Идлиб;
4 сеп 2018 Специализираният углавен съд постанови, че притежателят на втория по пазарен дял алкохолен производител - " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", Миню Стайков би трябвало да остане в ареста. От другите седем лица с предявени обвинявания за незаконна група същата мярка е наложена и на брата на брачната половинка на Стайков Белун Хазърбасанов и на сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, в чийто парцел съгласно прокуратурата се е помещавала незаконна фабрика за цигари. Съдията Пламен Евгениев е приел, че тримата може да извършат нови закононарушения, да повлияят на очевидци или да заличат доказателства.

От съвещанието станаха известни и нови обстоятелства. Според прокуратурата Миню Стайков и синът му Стайко, който е разгласен за търсене, са забъркани и в друга разрушена неотдавна незаконна фабрика за цигари - в Ихтиман. Освен това като мотив за оставянето на Стайков в ареста обвиняването акцентира и че той има четири присъди от преди години. Според юриста му Лъчезар Таков те са били по време на социалистическия режим, той бил оправдан, а досието му – чисто. Наложените ограничения за непрекъснато задържане могат да се апелират в 3-дневен период.

Търговското напрежение сред Съединени американски щати и Китай ескалира

В петък американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще вкара против Китай нови мита върху вносни артикули на стойност 267 милиарда $. В композиция с все още обсъжданото облагане на артикули за към 200 милиарда $ това се равнява на процедура на целия внос на Америка от азиатската страна, предава Reuters.

Икономическият консултант на Белия дом Лари Кудлоу разяснява, че Съединени американски щати желаят да основат " коалиция ", с която да се изправят против Китай, като тук се включват Европейски Съюз, Япония и други съдружници, цитира Bloomberg. Заплахи полетяха и към Япония, към която Тръмп изпрати предизвестие, че ще имат " огромен проблем ", в случай че не доближат до ново комерсиално съглашение.

Отговор от страна на китайското държавно управление все още няма, само че ден преди изявлението на Тръмп комерсиалното министерство на Китай разгласи, че ще вкара аналогични ограничения против американския импорт, в случай че страната таксува с 25% мита артикули за 200 милиарда $, цитира държавният вестник People’s Daily.

Русия и Иран отхвърлиха предлагането на Турция за прекъсване на огъня в Идлиб

Тристранната среща за ориста на сирийската провинция Идлиб в петък завърши без съглашение, откакто Русия и Иран отхвърлиха предлагането на Турция за преустановяване на огъня в провинцията. Турският президент Реджеп Ердоган предложи преустановяване на огъня в Идлиб, само че съветският му сътрудник Владимир Путин и иранският му сътрудник Хасан Рохани отхвърлиха тази опция. Сирийското държавно управление е решено да си върне Идлиб със мощ, а Анкара се пробва да предотврати вероятно кръвопролитие в провинцията, показва DPA. Иранският президент Хасан Рохани акцентира, че ще договаря само с държавното управление на президента Башар Асад.

Срещата сред Путин, Ердоган и Рохани беше излъчена директно по малкия екран, като по този начин несъгласията сред тримата водачи проличаха пред всички наблюдаващи. " Ако обявим преустановяване на огъня през днешния ден и тук, мисля, че това ще бъде една от най-сериозните стъпки на тази среща. Атака против Идлиб ще докара до злополука, кръвопролитие и доста огромна филантропична покруса ", сподели турският президент. Според Путин сходно предложение значи, че Русия и съдружниците й – Сирия и Иран, ще би трябвало да преустановят военните си интервенции. Руският президент отхвърли предлагането на Ердоган за преустановяване на огъня. Той сподели: " Считаме, че е недопустимо, когато под предлог, че се цели отбраната на цивилното население, се желае изтеглянето на терористи, с цел да не бъдат подложени на офанзиви, както и причиняването на вреди на сирийските държавни сили. " Съвместната декларация на водачите на Русия, Турция и Иран гласи, че избраните за терористични организации не са включени в опитите за договаряне на преустановяване на огъня.

Само ден след срещата Сирийският център за наблюдаване на човешките права в Лондон заяви, че сирийските въоръжени сили и съветски военни самолети са нанесли серия от въздушни удари в Идлиб.

Акциите на производителя на елетромобили Tesla се сринаха със 7% в петък, откакто създателя на компанията Илън Мъск пуши марихуана в ефир при присъединяване си в предаване в Калифорния. Употребата на веществото в щата е легализирана, само че вложителите са все по-притеснени от неуравновесените дейностите на шефа на компанията, който преди месец с оповестените в Twitter планове да я смъкна от борсата си навлече и следствие за пазарна операция. В добавка в същия ден двама основни шефове в Tesla, отговарящи за счетоводството и личния състав, оповестиха, че напущат.

Фотограф: YouTube

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Ще има ли промяна на министри в кабинета


В понеделник е срещата на съдружните сътрудници в държавното управление - ГЕРБ и " Обединени патриоти ", на която те ще обсъдят дружно с премиера Борисов оставките на тримата министри - на районното развиване (Николай Нанков), на превоза (Ивайло Московски) и на вътрешните работи (Валентин Радев), които бяха подадени поради нещастието с злополуката край Своге, както и възможни други лични промени в кабинета.

Миналата седмица Борисов изиска изрично и получи оставките на тримата, само че в идващите дни нещата започнаха да се развиват в друга посока - първо вицепремиерът Валери Симеонов заплаши с овакантяване на обединението поради едноличното решение на премиера, по-късно както от " Обединени патриоти ", по този начин и от ГЕРБ демонстрираха ясно, че не желаят министрите да напущат, а някои сектори също се оповестиха в отбрана на отрасловите си министри. Така решението дали ще има изобщо отстранени министри, кои тъкмо и кои ще бъдат заместниците им бе отсрочено за понеделник.

Българска социалистическа партия ще разисква връзките с президента и дежурствата в Народното събрание Българска социалистическа партия провежда двудневен семинар, на който са поканени единствено народните представители от левицата - без членове на Националния съвет, нито регионални ръководители, каквато е практиката. Той ще стартира в понеделник в село Баня край Разлог. Закрит е за публицисти. Очаква се на него да се избистри тактиката на държание на депутатите през новия политически сезон. Лидерът Корнелия Нинова към този момент съобщи, че в пленарната зала ще остават единствено по 20 души, които да пазят позициите на Българска социалистическа партия, а останалите 59 ще обикалят из страната. Срещу концепцията е имало ропот по време на съвещанието на парламентарната група във вторник. Според " Позитано " 20 мърморенето идва от хора, които недоволстват от идните увеличени задължения. Истинската полемика на семинара обаче ще е към речта на президента Румен Радев от понеделник, 3 септември. Държавният глава, повдигнат от Българска социалистическа партия, сподели, че ръководещите нямат безапелационна опция и че предварителни избори в този момент не вземат решение проблемите. Нинова повтаря от месеци, че задачата на партията е разпускането на Народното събрание и предварителен избор.
Депутатите ще опитат небрежно да преодолеят ветото върху измененията в Административнопроцесуален кодекс

Приетите преди лятната почивка на депутатите промени в Административнопроцесуалния кодекс, които бяха блокирани с президентско несъгласие, са една от общо петте точки в първото съвещание на парламентарната правна комисия. Това разсъни терзанията, че народните представители ще опитат без спор да прокарат противоречивите текстове макар необятното неодобрение против тях от неправителствени организации, като част от измененията бяха разкритикувани и от Върховния административен съд (ВАС).

Ветото на президента пристигна след апел от 50 правозащитни, природозащитни и бизнес организации. Общата логичност на законопроекта е да се разтовари Върховен административен съд. Сред най-оспорваните промени са част от производствата да се гледат единствено на инстанция и увеличението на таксите за касационно обжалване, като съгласно критиците по този начин се понижава достъпът на жителите и бизнеса до правораздаване.

Юнкер произнася последната си тирада " За положението на Съюза "

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще употребява годишната си тирада " За положението на Съюза ", която ще произнесе на 12 септември в Страсбург, с цел да призове за укрепване на европейските граници и на бреговата защита. Очаква се също по този начин да изиска ускорение на репатрирането на търсещи леговище, чиито молби са отхвърлени. Темата за имиграцията още веднъж се върна отпред на дневния ред през последните седмици поради продължаващия прилив на новодошли в Европа. Това ще бъде последната тирада " За положението на Съюза " на Юнкер преди изборите за Европейски парламент следващата година и преди слизането му от председателския пост на Европейска комисия.

OUT_OF_OFFICE

Алея на книгата
11 – 16.09

Организаторите на шестото издание на софийската " Алея на книгата " настояват, че то ще бъде най-голямото до момента. В него присъединяване ще вземат 60 български издателства, ситуирани в 23 шатри на пешеходен сектор – от пресечката с бул. " Патриарх Евтимий " до ул. " Узунджовска ". От 10:00 до 20:00 ч.

Mamma Mia!
12.09

За пропусналите – мюзикълът в осъществяване на трупата на Софийската опера и балет Mamma Mia! е със седем нови дати (12, 13, 14, 15, 16 и 18 септември). Под музикалното авторство на някогашни членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус, той е формиран от шлагерите на ABBA, а либретото придвижва феновете на гръцки остров за сантиментална любовна история.
В Софийската опера и балет, билети: 30 – 80 лева в мрежата на Eventim и от касите на Easy Pay.

Фестивал на анимацията
12 – 16.09

Прожекции на най-актуалните и положителни филми от анимационния свят, лекции, документални филми, изложения, детска работилница, по време на която дребните ще имат опция да създадат личен филм – всичко това в границите на четиринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм.
Във Варна, ФКЦ, повече на www.varnafest.org.

К онцерт
13-14.09

Новият план на " Ангел Заберски Биг бенд " носи името Big Band in Action и включва нови композиции с еклектика от жанрове – суинг, балада, фюжън, фолклор, би боп, мейнстрийм.
В София, зала " България " (13 септември), и Пловдив, Дом на културата " Борис Христов " (14 септември), от 19:00 ч., билети: 10 и 15 лева в мрежата на Eventim и на касите на залите.

Electro Mobility Expo
13 – 16.09

Четиридневна профилирана галерия, конферентна сесия, тест драйв и демонстрации по време на първото издание на Electro Mobility Expo. В Sofia Ring Mall. Всичко на https://emobilityexpo.eu.

Сърф
13 – 18.09

Ежегодното сърф ревю на Surf Shop Burgas демонстрира нови артикули от водещи производители в сектора. Сериозни сезонни понижения и още изненади. В " Софарма шопинг център ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР