В събота от 11:00 часа Сдружение Балканка организира гражданско събиране

...
В събота от 11:00 часа Сдружение Балканка организира гражданско събиране
Коментари Харесай

Сдружение ”Балканка” иска наказани и оставки заради унищожението на Вит

В събота от 11:00 часа Сдружение „ Балканка ” провежда гражданско събиране на моста на река Вит, околност Боаза. Риболовци, локални поданици и загрижени жители се събират, с цел да изразят възмущението си от метода, по който се протяга ръка към естествените благосъстояния на България.
Причината – разораването на километри от река Вит в нарушаване на куп европейски наставления и законите, настоящи в страната. От сдружението напомнят, че засегнатият сектор от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: Защитена зона Български извор по директивата за хабитатите и Защитена зона Васильовска планина по директивата за птиците. Това значи, че е обиден сектор, включващ предпочитани местообитания и предпазени типове по двете европейски наставления, а за активността няма извършена наложително процедура по Закона за биологичното многообразие.

Проблемът извънредно нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, снимани на място от представители на сдружението. Новината доби извънреден отзив в обществеността и медиите, като единствено няколко часа, откакто рибарите качиха новината на тяхната страница, тя беше споделена от хиляди хора. Хиляди хора показаха възмущението си от дейностите и това, че някой е позволил такова безумство. Новината доближи и до премиера Бойко Борисов, който персонално направи оглед на място, където откри нарушаването.

Сдружение „ Балканка” от години изследват проблемите на реките у нас, като слагат въпросите за ръководството на водните запаси пред инситуциите. Те са открили редица нередности, водещи до мощно утежняване на изискванията по реките у нас и неспособност за реализиране на поетите от страната ни задължения като страна членка на Европейска общност по повод задачите на Рамковата инструкция за водите.

За действието жителите упрекват строителите на автомагистрала Хемус, като самите те са станали свиделите на леко комична обстановка, при която десетина минути след подаване на сигнал до институциите, които би трябвало да управляват дейностите в реката, а точно БДДР и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен, камионите и цялата строителна техника се изнасят по сигнал от коритото на реката в посока новото трасе за автомагистрала Хемус, като по този метод, при инспекцията на институциите, не се открива причинител.

Ето за какво, по време на протестното деяние, жителите ще изпратят ясно обръщение към институциите, с искане оставките на тримата директно виновни - на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева, шефа на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Гражданите питат: Защо ни вършиме на простаци? Ако това действие е позволено от регионалния шеф на Ловеч, за какво не са спазени процедурите? Така ли се строят автомагистрали, с речна баластра? Според представители от Сдружение Балканка, строителството на автомагистрала е неприемливо да се прави с речна баластра, защото тя съдържа в себе си извънредно разнородна конструкция, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този метод не може да се построи консолидиран насип и това заплашва качеството на градежа и е причина за къс експлоатационен живот.

Риболовците от Балканка обръщат внимание и на това, че в околност Боаза се намира естественото губилище на река Вит. Активистите показват опасения и за подхранването на река Златна Панега, защото тя черпи води точно от губилището на река Вит. А изворът Глава Панега, най-големият карстов извор в България, подхранва водоем за питейно-битово водоснабдяване на Луковит, с което строителите действително са работили във водосбора на питейно-битов водоизточник. Речната баластра сама по себе си оказва помощ за очистването на водата като филтрира доста добре наличието, а крайречната гора оказва помощ и за пречистването на постъпващите след дъжд от близките терени води.

Кратко развиване по случая. На 08.11. рибарите получават сигнал от локални поданици, че в сектор на река Вит се правят изкопни действия. От Сдружение Балканка същия ден подават незабавен сигнал за инспекция, като даже не подозират какво ще открият по-късно. Местните поданици не престават да алармират и идващите дни, само че институциите мълчат. На 13.11, в отговор на сигнала на сдружението се получава писмо от БДДР, в което се декларира, че е осъществена инспекция още на 08.11, за което е направен протокол. Проверката е открила нарушавания и действия осъществявани в реката, само че в минал непостоянен интервал и не са открили причинител. На 14.11 представители на сдружението вземат решение да ревизират на място какво се случва. При инспекцията се натъкват на огромно количество тежка машинизация, която копае баластра в речното корито и я изнася в посока насипите за автомагистрала Хемус. Подават сигнал на зелен телефон на БДДР и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен, като след десетина минути снимат и обстановката с изнасянето на строителната техника. Още тогава се усъмняват, че това няма по какъв начин да е позволено. Последвалата инспекция на институциите единствено открива, че няма причинител. След шерването на сигнала във фейсбук, обаче и голямата публичност, която получава, за няколко дни институции започнаха и под напън на медиите да дават разнообразни пояснения, като се сътвори усещане, че институциите сами се оплетоха в разнообразни версии. В последна сметка и министър председателят отиде да ревизира какво се случва и както и той се изрече: „ Малко сте попрекалили”. В следствие формалната версия е, че има заповед на регионалния шеф на Ловеч за пречистване коритото на реката, само че че не са спазени съответните процедури.

От Сдружение Балканка обаче се натъкват на забавно известие на БДДР, издадено един ден след инспекцията от 14.11. Обявлението е за издаване на наложително позволение за прилагане на лекомислен воден обект за пресичането на река Вит посредством мостово оборудване за потребностите на построяването на Автомагистрала Хемус.

При ценене, в него може да се прочете следното:
- Да не се прави изземване на наносни отложения;
- Да опазва съществуващата брегова линия, намиращите се на нея дървесна растителност и насаждения
и още....
Т.е. даже в несъществуващото още позволение за прилагане на лекомислен воден обект за създаване на мост над река Вит, всичко, което към този момент е направено, ще е неприемливо.
А неналичието към момента на позволение за прилагане на лекомислен воден обект значи единствено едно – че за строителството на сектора няма издадено позволение за градеж според Закон за устройство на територията. Риболовците от Балканка питат още: Къде е ДНСК и контрола на градежа от проектанта?, като означават и че заради очевидно изчезнали съществени документи за строителство според Закон за устройство на територията, обектът не е маркиран със наложителните знаци.
В разултат на цялата блъсканица, която настъпи в институциите и излизането нескрито на куп нарушавания, шефът на БДДР излезе и разгласи в народен ефир, че е направил наставление на регионалния шеф на Ловеч да се внесе план за възобновяване на речното корито. Това още веднъж „ разсмя” рибарите и жителите, които насочиха следните въпроси:
- Кой ще заплати за това действие?
- Кой ще възвърне, с изключение на естествената речна баластра, и предпочитано местообитание 91Е0*, картирано публично и ликвидирано из региона, и за чия сметка?
- Как се възвръща естествено речно легло?

Димитър Куманов от Сдружение „ Балканка” прави следния разбор. Ако разгледате деликатно фотосите, ще видите по какъв начин е изкопано речното легло докрай и на повърхността се е появило подземното водно тяло, което е безусловно неразрешено от ПУРБ да бъде разкривано. Да не приказваме за Рамковата Директива за Водите и т.н. и така нататък И камиони, и багери, и булдозери се разхождат в формираната тиня на равнището на подпочвените води, което води до замърсяване на подземното водно тяло в карстов регион, който зарежда източниците на питейно-битово водоснабдяване на сума ти обитаеми места из региона. И до момента в който естествената речна баластра до момента играеше ролята на натурален филтър на водата, а крайбрежната растителност я пречистваше, преди да доближи до подпочвените води, в този момент:

...Как се възвръща ТОВА?

И върху изгладеното до искра дъно по какъв начин се насипва нова баластра, която реката де не отнесе при идващото наводняване, а?

Отговорите се чакат от институциите, като преди този момент жителите желаят осъдени и оставките на виновните лица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР