В събота Лионел Меси донесе с хеттрик победата на Барселона

...
В събота Лионел Меси донесе с хеттрик победата на Барселона
Коментари Харесай

Меси вкарва от свободни удари повече от "Ювентус" и "Реал"

В събота Лионел Меси донесе с хеттрик успеха на " Барселона " с 4:1 над " Селта ". При това всичките му голове бяха от наказателни удари - първият от дузпа и идващите два от директни свободни. Сега към този момент аржентинецът има за клуба си 52 гола от свободни удари. Така той задмина по този индикатор огромния си съперник Кристиано Роналдо (51 гола). Според някои данни попаденията на Меси даже са 54, само че от  " Барселона " оповестиха, че са 52.

С тях са свързани няколко впечатляващи обстоятелството:

- Меси бележи от директен свободен удар най-вече от всички футболисти във водещите 5 европейски шампионата сега. От сезон 2006/07 никой не е отбелязал повече от него - общо 33 пъти. Роналдо има 29, а огромният занаятчия Андреа Пирло - 16 (б.р. - би трябвало да се регистрира въпреки всичко, че италианецът завърши със Серия А през 2015 г.).

- През целия този интервал суперзвездата на " Барса " оползотвори 10% от фауловете (35 гола от 347 удара). Ефективността на Кристиано Роналдо е 6.4%.

- Напоследък резултатността на Меси дори се е нараснала до 50% - 3 гола от последните 6 удара.

- През миналите 8 сезона аржентинецът бележи повече от 5 огромни тима:
Меси (29 гола) " Ювентус " (27) " Реал " (23) " Рома " (21) " Олимпик " (Лион) (21) " Пари Сен Жермен " (20)
 

Каква е тайната на Меси?

В началото на кариерата си той не получава доста благоприятни условия да извършва преки свободни удари. От 2004 до 2008 година, когато сменя №19 с №10 и към този момент стартира да се трансформира в огромна звезда, нито един от 42-ата му гола не е бил от сходно статично състояние. Тогава желани избори в " Барса " за изпълнители бяха Роналдиньо и Шави.

В един миг с образованието на Меси за тези удари се заема персонално Диего Марадона. Свидетели описват по какъв начин легендата, в интервала си на селекционер на националния тим на Аржентина, се доближава към Меси по време на подготовка преди контролата с Франция (2:0) през февруари 2009 година Дон Диего следил по какъв начин Лео опитва удари от статични положения и се разочарова, че не му се получават.

" Тогава Марадона се приближи към него, хвана го за рамото и му сподели: " Лео, скъпи Лео... Опитай още един път. Но сложи топката тук и внимавай - не си дърпай крайници от топката толкоз бързо след шутирането, другояче той няма да разбере какво тъкмо искаш. " Веднага по-късно Меси съумява да вкара тъкмо под сглобката. Той бе очарован ", споделя Фернандо Синьорини, тогавашният асистент на Марадона.

Има и друга история, много по-ранна - още от 2005 година Тогава младите очаквания от академията на " Барса " - " Ла Масия ", се снимат в клип, в който всеки от тях би трябвало да каже " Запомнете моето име " и да направи нещо характерно. На Лео се пада достойнството да бъде финален като най-обещаващ гений. Той изрича фразата и бележи от директен свободен удар, тъкмо под сглобката. Треньорите, работили с него тогава или преди този момент, остават сюрпризирани. " По това време той не изпълняваше доста статични положения в " Ла Масия ". Най-често това правеха Виктор Васкес и Хуанхо Клауси, а Меси - съвсем в никакъв случай ", споделя някогашният му съотборник в академията Рожер Жирибе. Малка вметка: Клауси в този момент е в четвърта дивизия, а Васкес в катарския " Ум Салал ".

Според в. " Марка " обаче от огромна помощ на Меси е въвеждането на спрей при осъществяване на свободни удари. Така той към този момент е наясно какво ще бъде дистанцията от стената. Също по този начин преди този момент аржентинецът не е поставял компактно на земята опорния си крайник, а единствено външната част на ходилото. И по този начин е имал по-малък надзор над придвижването на тялото си. От един миг нататък стартира да стъпва компактно, преди да удари топката. И дружно с това издава рамо напред, тъкмо преди шута.

Самият Меси твърди, че вкарва статичните положения, защото се упражнява доста след тренировки, а и е освободен от напрежение, за разлика от осъществяването на дузпи. " От теб не чакат гол, тъй като този удар може да влезе, може и да не влезе. "

В интерес на истината, макар своето огромно майсторство, Лионел Меси още е отвън Топ 10 на най-резултатните реализатори на свободни удари. Десетото място, с по 59 гола, разделят двама бразилци - вратарят Рожерио Сени и Кариока. Първи е техният съотечественик Жуниньо Пернамбукано със 77 гола, следван от " Краля " Пеле (70) и аржентинеца Виктор Легроталие (66).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР