В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласуване

...
В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласуване
Коментари Харесай

Печатат 17,2 млн. бюлетини за първия тур на местните избори


В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес

17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за първия тур на локалните избори на 27 октомври. Толкова е тиражът, който ЦИК е одобрила.

Навсякъде в страната към този момент са утвърдени образците на бюлетините. Остават единствено тези за избор на кмет в две кметства - село Стефан Караджово в община Болярово и село Паталеница в община Пазарджик, само че до края на деня и те ще бъдат утвърдени, сподели представителят на ЦИК Александър Андреев.

На уеб страницата на всяка Общинска изборна комисия в страната гласоподавателите могат да видят по какъв начин ще наподобяват бюлетините в тяхното обитаемо място, с които ще се гласоподава на 27 октомври.

За избор на общински съветници ще се отпечатат 6 900 600 бюлетини. Толкова е и тиражът на тези, с които ще се гласоподава за кметове на общини. За избор на районни кметове в София, Пловдив и Варна ще се отпечатат общо 1 858 100 бюлетини, а за кметове на кметства - 1 598 500.

ЦИК е одобрила методическите инструкции за образования на членовете на секционните изборни комисии. Прието е и решение за печатане на изборните описи за втория тур на локалните избори. На местата, на които ще има балотаж, в описите ще бъдат включени и младежите, навършили пълноправие във времето сред двата тура, посочи Андреев.

Вече гласоподавателите могат да вършат инспекции посредством уеб страницата на ЦИК и на съответната ОИК дали персоналните им данни са употребявани непозволено за регистрация на партии, обединения, локални обединения и самостоятелни претенденти.

Ако някой откри, че това се е случило, може да подаде тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни, изясни Андреев.

В събота изтича срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Същият е и срокът за подаване на заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия.

На 16 октомври пък ще бъде оповестен лист на заличените лица от изборните описи. Хората могат да ревизират дали са в него и в случай че считат, че са вътре без съображение - да подадат тъжба в общината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР