В събота хиляди българи ще отбележат празника на една от

...
В събота хиляди българи ще отбележат празника на една от
Коментари Харесай

Сълзите на св. Петка лекуват болни и недъгави в скален параклис над Трън

В събота хиляди българи ще отбележат празника на една от най-тачените небесни покровители - Света Петка. Култът към нея идва още от времената на ранното Средновековие, като праведницата се смята за закрилница на българския народ дружно със св. Йоан Рилски. За разлика от него просиялата монахиня се е родила в Епиват, само че разнообразни митове свързват служението й, а след това и придвижване на мощите й с Балканите и с нашите земи. В идващите редове " Телеграф " предлага единствено част от местата, които се трансформират в самобитен епицентър за поклонници на 14 октомври.
Скален параклис
Едно от най-мистичните места, отдадени на Света Петка, се намира в град Трън. Счита се, че тя слиза да оказва помощ в скалния параклис, щръкнал над кв. „ Баринци “. Там се следи и един феномен, прочут като Сълзите на св. Петка. Стотици българи и чужденци катерят стръмните стъпала към храма с вярата за помощ в житейски компликации и за излекуване от хронични и мъчно лечими заболявания.

По стените на скалната хралупа се стича вода, която се смята за чудодейна от време оно. Появява се два пъти в годината върху сталактит на входа и по стените, като единият е навръх Петковден.
Свидетелства
Местни хора свидетелстват, че тракторист от село Сливница пристигнал, защото имал проблеми с гръбначния дирек. Изпитвал нетърпими болки, не можел нито да живее, нито да работи обикновено. Намазал страдалецът с водата гръбначния си дирек и на часа се излекувал. Жена от Пловдивско пристигнала преди време, водейки 10-годишно момченце. Тя обяснила, че дълго време не можела да има деца. Но откакто пристигнала тука, Св. Петка й помогнала да се снабди с прелестна рожба.

През октомври 2018 година пристигнала жена от София. Тя разказала на висок глас, че идва за трети път, защото с нея се случило нещо, за което актуалната медицина няма разумно пояснение. Столичанката споделила, че е имала проблем с очите, за който докторите не могли й да оказват помощ. Идвала два пъти преди този момент, след което открила, че е получила необикновено усъвършенстване. Чудила се столичанката да не би нещо да си фантазира, та по тази причина отшила за нови проучвания. От прегледите станало ясно, че зрението й се е подобрило с 50%. Което при нейното тежко състояние било повече от удивително.
Слухов уред
Сред случаите, които дамите, грижещи се за параклиса, описват, е и на хора, които са свалили слуховия си уред след посещаване на святото място. Ала най-голямото знамение се случило с момченце, което върнало зрението си. То влезнало в пещерния параклис, а след това с родителите си се качило и на върха, където през днешния ден има комплициран кръст. В един миг оттова почнали да се чуват крясъци и мощни писъци. Другите гости много се стреснали, само че скоро разбрали, че детенцето е прогледнало и всички край него се радвали безгранично. Тогава всички популяризирали Бога и Св. Петка.

Възрастни хора описват, че чудеса се случват освен на Петковден, само че е добре индивидът да пристигна със примирение, като преди този момент е минал църковните тайнства Изповед и Причастие в някой от локалните храмове или на друго място.
Предания
Има предания, че Света Петка е живяла към година в тази пещера през първата четвърт на XI век. Според откриватели това е допустимо, защото тя е родена в Епиват, Одринска Тракия. Тъй като приживе е била преследвана поради дарбите си, тръгнала на дълго пътешестване, водена от Св. Дух. Мисионерствайки от Бяло море насам, Петка намерила заслон в тази скална хралупа. Често слизала и разговаряла с овчарите край река Ерма. Тогава трънското населено място се е намирало по върховете на планината Руй. Първото знамение, което направила християнката в България, е, като излекувала болното стадо на един собственик.
Душевни болки
Хора от близо и надалеч почнали да се стичат за съвет или лекуване на телесни и душевни болки. Понякога тя пекла питка, като пушекът се виждал отдалече. Легендата реди още, че един път Петка, която е имала неземни способности от Св. Дух, предусетила, че идат хора, които й мислят злото. В този миг лъч от светлина огрял скришен излаз в пещерата й. Тя незабавно се шмугнала в него, излязла от другия завършек на хълма и по този начин съумяла да избяга по посока Сръбско. Оттогава никой не я видял повече. Трънчани описват още, че при бягството й камъкът, по който се качила, като че ли омекнал като тесто и светицата оставила следите от своите ръка и крайник. Според вековния бит през днешния ден дамите слагат лява ръка в първия отпечатък и си пожелават нещо да им се случи в живота. Мъжете вършат същото, като поставят дясна ръка върху следата от крайници на светицата.

В центъра на трънската пещера може да се види и един камък като питка. Според легендата, когато преследвачите й влезнали в пещерата, видели преди малко опечената питка. Тръгнали да си чупят от нея, само че тя завчас се трансформирала в камък. По него през днешния ден в действителност личат следи като от отчупване на самун с пръсти.
Клисурският манастир осветлен от мощите й
Друго място, обект на поклоннически туризъм във връзка празника тази събота, е Клисурският манастир „ Св. Петка “. Според едно от преданията за възникването на манастира в 1238 година българският цар Иван Асен ІІ придвижва в тогавашната ни столица Търново мощите на Св. Петка Българска, а литийното шествие спряло за отмора и светицата осветила с нетленното си тяло това място. Днес храмът в нейна чест в Търново е липсващ, само че този край Банкя си стои.

От житието й научаваме, че Св. Петка е била определена за своята задача още 10-годишна. Тогава чула гласа на Иисус Христос, който й споделил да я последва. Станала монахиня и известно време живяла в Константинопол. После почнала да обикаля света на длъж и простор. Стигнала чак до Йорданската пустиня, където живяла като аскет. След като получила признание Свише, че й остава още година живот на неверната земя, се върнала на Балканите в родния Епиват. Там обаче никой към този момент не я помнел. Затова като се споминала, локалните управляващи я погребали отвън градските стени, като чужденка. Минало известно време и гробът на монахинята бил пропуснат. Когато наоколо бил заровен моряк, двама локални християни имали привидение, в което се появила Св. Параскева, заобиколена от Христови воини (ангели, херувими, серафими), и помолила да извадят мощите й. Те били извадени и са пренесени в църквата „ Свети апостоли “ в Каликратия.

Когато след борбата при Клокотница (9 март 1230 г.) цар Иван Асен II реализира българска военна и политическа надмощие на Балканите, той изисква мощите й от Латинската империя. Така останките на преподобната са пренесени тържествено в столицата Търново през 1230 години; тя е наречена Параскева Търновска и е почитана за закрилница на града, народа и страната. За отношението към светицата като закрилница на българския народ и страна изключително мощно усещане прави споменаването й в държавни и интернационалните актове.

В известния контракт (1347 г.) с Венеция цар Иван Александър се заклева „ в името на Бога, света Богородица, в кръста... и в светата Параскева Търновска “.

След завладяването на Търново от османците мощите й са избавени, защото завоевателите не показали интерес към тях. Пратени били във Видин, а оттова почнало странстването им в Белград, в Цариград, а най-после дебаркират в столица на тогавашното Молдовско княжество, днешна Румъния. Това станало съгласно положения надпис в храма “Свети Три светители ” на 13 юни 1641 година Днес мощите на Св. Петка се пазят в катедрала в румънския град Яш.
Патриарх Евтимий побългари Параскева
Свети патриарх Евтимий написа ново житие на преподобната на български език. В него той превежда името й от гръцкото Параскева на Петка. Самата дума идва от елинското наименование за деня “петък ”, 5-ия ден от седмицата, когато Господ е бил разпнат на кръста.

До края на XIV век из всички лимити на страната непрестанно се умножавали църквите, носещи нейното име. Една от най-тачените през днешния ден в София се намира на ул цар „ Калоян “- „ Света Петка Стара “.
Икона в Пещера цери диабет и рак
Може би единствената чудотворна икона на св. Петка у нас се намира в град Пещера. Там от много време се случват необясними знамения и изцеления. Първото знае се от времето на турското иго. Детето на валията (управителя) на Пазарджик било сляпо. Св. Петка се явила в съня на жена му и й споделила, че в случай че пристигна в Пещера и измие очичките на детенцето, то ще прогледне. Като разбрал за това, валията не разрешил, само че майката намерила удачно време, издебнала го и отишла в Пещера. Там изпълнила заръката, а по противоположния път те засекли валията, при което детенцето за първи път разпознало лика на своя татко. Като видял какво знамение се е случило Свише, шефът решил да спомага за построяването на православен храм в Пещера.

Счита се, че иконата оказва помощ при проблеми като рак, множествена склероза, диабет, недостатък на сърцето и доста други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР