В събота беше анонсирано едно ново предложение - да се

...
В събота беше анонсирано едно ново предложение - да се
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Не захранваме Перник с вода от София

В събота беше обявено едно ново предложение - да се употребява водопроводната мрежа на София, през която да се доставя вода за Перник.

" Нека да бъдем правилни. Не зареждаме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-хубаво, това са спомагателни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към бент. Бели Искър като се употребява като директно прекосяване ВиК мрежата на София ", изясни в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия районният министър Петя Аврамова.

За задачата се изисква създаване на спомагателен тръбопровод с дължина 13.5 километра, както и помпена станция в Мало Бучино.

Аврамова посочи, че това е авариен спешен вид, който ще бъде употребен в тази спешна обстановка и ще остане като авариен вид и в бъдеще.



Работи се интензивно за пускане на строителните действия. Поет е ангажимент планът да може да бъде изпълнен в най-кратки периоди, да бъде издадено позволение за градеж и да стартират и строителните действия. Министърът на стопанската система е споделил, че за задачата ще са нужни 45 дни. Очаква се държавното сдружение " Монтажи " да извърши плана. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се планът да коства към 25 милиона лв..

" Искам да успокоя жителите на Перник, че се планува увеличение на цената на водата и не се планува те да имат ангажираност към спомагателни средства, които да се заплащат по отношение на построяването на това в допълнение водозахранване, тъй че страната поема напълно финансирането на плана ", разяснява още районният министър.

Петя Аврамова успокои и столичани, че няма да има застрашаване на водоснабдяването на София и за години напред има аварийни количества вода. Тя е на мнение, че предлагането ще мине в Столичен общински съвет, тъй като то е положително и е механически обосновано.

" Количествата вода, които са налични в язовир „ Студена” не дават опция за зареждане на промишлената зона, освен на " Стомана ". На промишлените предприятия в Перник е направено предложение да бъдат захранен от бент. Бушляк като е взета проба от водата и в случай че тя удовлетворява техните условия, страната се ангажира да построи 800 метра тръбопровод ", сподели още районният министър.

Петя Аврамова изясни, че концепцията за основаване на ВиК холдинг не е нова. Българският ВиК холдинг е основан за съгласуваност, по-добър надзор. В него влизат акциите на всички сдружения с държавно присъединяване. Тя изясни, че няма да отпаднат водните асоциации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР