В събота, 25 май, Русия пусна на вода атомен ледоразбивач.

...
В събота, 25 май, Русия пусна на вода атомен ледоразбивач.
Коментари Харесай

Japan Times: Русия пусна на вода първия от трите атомни ледоразбивача


В събота, 25 май, Русия пусна на вода атомен ледоразбивач. Събитието е част от амбициозната стратегия за възобновяване и увеличение на флотът от ледоразбивачи, което е ориентирано към разширение на опциите на Русия в потреблението на комерсиалния капацитет на Арктика.

Ледоразбивачът „ Урал “, който бе спуснат на вода на Балтийския цех в Санкт Петербург е един от трите кораба, които при довеждане докрай на строителството ще са най-големите и мощни ледоразбивачи в света.

Русия строи нова инфраструктура и модернизира пристанищата си, с цел да се приготви за увеличение на стокооборота по Северния морски път, който с времето, съгласно някои прогнози ще стане подобаващ за мореплаване когато и да е на годината.

Очаква се ледоразбивачът „ Урал “ да бъде публикуван от съветската държавна корпорация „ Росатом “ през 2022 година, когато на вода ще бъдат пуснати два други ледоразбивача от тази серия - „ Арктика “ и „ Сибир “.

„ Урал “, дружно с посочените други два ледоразбивача ще заеме централно място в стратегическият ни план за отваряне на Северния морски път през цялата година “, сподели ръководителят на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

През април президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че страната форсира работата си по строителството на ледоразбивачи, с цел да усили значително размерът на товарооборота през Северния морски път.

Тази акция е част от проектите за усилване на позициите на Москва в Арктика, където тя си съперничи в битката за владичество с обичайните си съперници – Канада, Съединени американски щати и Норвегия, а също по този начин и с новият състезател в тази конкуренция – Китай.

По думите на Путин, през 2035 година разполагаем на съветския Арктически флот ще има най-малко 13 такива тежки ледоразбивача, девет, от които ще са атомни.

Запасите от нефт и газ в Арктика, съгласно оценката на Геоложката администрация на Съединени американски щати са равни на 412 милиарда барела нефт, което е към 22 % от непроучените ресурси от нефт и газ.
Москва се надява, че Северният морски път, който води от Мурманск до Беринговия проток наоколо до Аляска ще е известен, защото той ще даде опция за значително понижаване ан периодите за доставка на товари от Азия за Европа.

Ледоразбивачът „ Урал “, екипажът, на който е 75 души ще може да разрушава лед с дебелина от към 3 метра.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР