В събота, 23 май, ден преди Празника на българската култура,

...
В събота, 23 май, ден преди Празника на българската култура,
Коментари Харесай

Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24 май

В събота, 23 май, ден преди Празника на българската просвета, който поради корона вируса за пръв път във Варна няма да се празнува с обичайна манифестация, солистите на Държавна опера – Варна ще призоват съгражданите си на площада да изпеят дружно „ Върви, народе възродени!

Държавна опера - Варна кани варненци да се поздравят за Деня на българската просвета 24 май в неговото навечерие – в събота, 23 май от 18:00, когато поредицата Арии от Балкона ще бъде отдадена напълно на българската ария. „ Искаме с нашите осъществявания да прегърнем вярната си аудитория за най-българския празник - признава шефът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. - Искаме да предадем духа на българщината от песните на нашите велики композитори. Вярваме, че ще докоснем хората с откровеното си неспокойствие и ще бъдем доста щастливи, в случай че всички дружно изпеем „ Върви, народе възродени! Елате на площада до шадраваните в събота, дано да пеем дружно, с цел да погледнем по-ведро напред! “ - приканва Даниела Димова.

На Балкона на историческата постройка на Театъра и Операта ще излязат солистите на Държавна опера - Варна Мария Павлова (сопран), Даниела Димова (сопран), Бойка Василева (мецосопран), Арсений Арсов (тенор), Иво Йорданов (баритон), Евгений Станимиров (бас). На пианото ще им приглася Веселина Маринова.

Програмата няма да остави безучастно нито едно българско сърце. Ще звучат песни, обичани на всички – от азбукарчета до учители, песни – икони на българския дух.

Солистите ще изпеят дружно „ Химн на националните будители “ с текст и музика на бележития варненец, композитора Добри Христов. Ще чуем и още две прелестни негови песни - „ Хайдушка ария “ по стиховете на Яворов в осъществяване на Евгений Станимиров, и „ Девойче “ по текста на Цанко Церковски в осъществяването на Мария Павлова и Арсений Арсов. Всички солисти ще поднесат с доста възприятие докосващата носталгични струни „ Къде си, вярна ти обич национална “ по текст и музика на възрожденеца Добри Чинтулов.

А на финала сигурно ще се включат и феновете на площад „ Независимост “, с цел да изпеят задно със солистите Химна на Кирил и Методий, написан по този начин въодушевено от композитора Панайот Пипков по стиховете на Стоян Михайловски, че се трансформира във безконечна емблема на 24 май.

Станете част от страстта на съботния булеварден концерт, бъдете пред формалния вход на Театъра или гледайте онлайн на Facebook страниците на ТМПЦ и Държавна опера – Варна.

Последвайте Фейсбук страницата на Държавна опера Варна / State Opera Varna и гледайте на

живо стрийминг на концерта на 23 май в 18:00!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР