В събота (12 януари) от 19,00 часа Българската национална телевизия

...
В събота (12 януари) от 19,00 часа Българската национална телевизия
Коментари Харесай

На живо по БНТ: Откриването на Пловдив - европейска столица на културата

В събота (12 януари) от 19,00 часа Българската национална телевизия ще излъчи непосредствено формалната гала, с която Пловдив става Европейска столица на културата за 2019 година



Пловдив

Зрителите на БНТ1 и БНТ4 ще станат очевидци на грандиозния театър под надпис „ Ние сме всички цветове ”, който съчетава музика, танц, светлини резултати и доста страст. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита 30-метрова сцена-кула огромната цветна метафора на главните тематични акценти, залегнали в програмата на „ Пловдив 2019 “.

Прякото предаване на Българска национална телевизия ще бъде съпроводено с коментар онлайн от водещите на „ Култура.БГ “ Александра Гюзелева и Михаил Заимов и ще стартира с формалното почитане на камета на Пловдив с премията „ Мелина Меркури ” за сполучливата реализация на самодейността “Европейска столица на културата ”. Почетният плакет ще връчиеврокомисаря по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

Магическите звуци на лира - алегорична отпратка към легендата за Орфей, които ще бъдат пресъздадени върху неповторима лазерна арфа от квартет “Интро ”, бележат началото на театър. Известният музикант Теодосий Спасов ще извърши в нов авторски аранжимент емблематичната национална ария „ Притури се планината “.

Замисълът на програмата наблюдава хилядолетното минало на Пловдив и построява паралел сред традициите и бъдещето. В обособените елементи на спектакъла, кореспондиращи с четирите тематични платформи от програмата на „ Пловдив - Европейска столица на културата ” - обединение, трансформиране, възобновление, релаксиране – вземат участие ансамбъла за национални песни и танци „ Тракия “, възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства и над 200 кукери от целия район.

Участието на над 200 хористи от всички пловдивски вокални обединения, под диригентството на Диан Чобанов, показва алегорично културното разнообразие на Пловдив, всички общности, които са основали и развили града и живеят в съгласие от епохи. Стотици доброволци, които вземат присъединяване, способстват за внушителната визия и показват главното обръщение на Европейската столица на културата 2019 -„ Заедно ”. Спектакълът ще приключи с ефектна заря и осъществяване на виртуозната национална певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Постановката е дело на немската компания „ Phase7 performing arts ” с артистичен шеф Свен Сьорен Байер. Режисьори на обособените картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

Гледайте церемонията по разкриване на „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ” в събота 12 януари 2019 година от 19:00 часа по Българска национална телевизия 1 и БНТ4!

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР