В събота – 27 октомври, от 10:00 ч., в село

...
В събота – 27 октомври, от 10:00 ч., в село
Коментари Харесай

Пазарджишката теснолинейка щеше да стане на 90 години

В събота – 27 октомври, от 10:00 ч., в село Ляхово ще се организира възпоменателно събитие по случай 90 години от откриването на закритата теснолинейка Пазарджик – Ляхово – Варвара, която бе част от теснопътната жп линия Септември – Варвара – Добринище.

Организатори на събитието са доброволците от Гражданско съдружие „ За теснолинейката ”, известни с редица прояви за разпространение на най-високата жп линия на Балканите – Родопската теснолинейка Септември-Добринище, измежду които празничните пътувания за националния празник Трети март, Гергьовден, празника на Велинград, годишнини на жп линията, националния фолклорен събор на теснолинейката край гара Аврамово и други.

За гостите без коли сме помислили като съобразихме началния час на събитието с рейса от Пазарджик за Ляхово, заминаващ от автогарата в 09:30 ч. В 10:00 се събираме пред черквата на централната спирка в селото. Оттам ще поемем на траурно шествие до някогашната железопътна спирка Ляхово, където ще произнесем тирада. Ще разкажем в резюме историята на Пазарджишката теснолинейката от всеобщата гражданска битка за построяването й до сполучливо постигнатата персонална упоритост тя да бъде закрита през 2002 година. Кой, за какво и по какъв начин построи и след това закри дековилката – ще схванат всички наши посетители на 27-ми. След историческата разходка във времето ще открием фотоизложба със фотоси от линията в чакалнята на някогашната спирка – там, на фона на разрухата и мизерията, които царуват към този момент 16 години след заминаването на последния трен по линията – това сподели Кристиан Ваклинов, ръководител на Гражданско съдружие „ За теснолинейката ”.

От инициативния комитет по организацията на паметното събитие са поканили пенсионери-железничари, работили по теснолинейката Пазарджик – Варвара, преди да бъде закрита. Гостите на събитието ще имат шанса да се срещнат с тях и да чуят техните мемоари от работата по „ пазарския трен ”, както още е наричана тази жп линия поради нарицателното „ Пазара ”, употребявано за град Пазарджик от жителите на селата в района.

Надяваме се повече хора да дойдат на събитие, макар неприятната прогноза за времето, тъй като имаме вяра, че тази парченце от локалната история не трябва да се не помни, с цел да ни служи като урок и да не позволяваме сходна злополучна орис и на останалата част от най-високата жп линия на Балканите, свързваща Тракия с Родопите, Рила и Пирин. Присъствието на това паметно събитие – денят, в който трябваше да честваме 90 години теснопътна железница от Пазарджик до Банско и Добринище, би трябвало да бъде знам на почитание към всички тези, дали живота си да я има железницата, изиграла значима роля в развиването на Пазарджишкия, Чепинския, Разложкия и Гоцеделчевския край, добави още Ваклинов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР