В с.Иново се проведе четвъртото издание на фолклорния събор Хоп,

...
В с.Иново се проведе четвъртото издание на фолклорния събор Хоп,
Коментари Харесай

Във видинското село Иново се проведе фолклорният събор Хоп, троп на хорото

В с.Иново се организира четвъртото издание на фолклорния събор „ Хоп, троп на хорото ”. Кметът на Видин Огнян Ценков и заместител регионалният шеф Лъчезар Попиванов бяха посетители на празника, който се организира в навечерието на празника на обитаемото място – Свети дух.
Кметът Ценков поздрави  читалищните дейци с организирането на фолклорното събитие и изрази удовлетворението си от обстоятелството, че то се постанова като едно от желаните в Община Видин и в него се изявяват стотици сформира и реализатори на националното творчество от цялата област. Той връчи приветствен адрес на Анелия Младенова, секретар на читалище „ Св. Паисий Хилендарски - 1926 ”. В който се споделя:
 „ Продължавайте взаимните старания да съхранявате българските обичаи и работите дружно в името на просперитета и благоденствието на вашето хубаво населено място. Община Видин постоянно е подкрепяла сходни начинания, с цел да бъде непокътнато богатото фолклорно завещание на нашия край. Приемете моите поздрави и във връзка отбелязването на празника Свети дух, с благопожелание да бъдете сплотени, здрави и в домовете ви да има съгласие и благоденствие ”.
С одобрение към присъстващите от името на регионалния шеф Албена Георгиева се обърна и Лъчезар Попиванов.
Водосвет за здраве на хората от село Иново и триумф на фолклорния събор, отслужиха отец Ванко и отец Борис.
Началото на събора „ Хоп, троп на хорото ” бе сложено с осъществявания на детския танцов състав „ Живи въгленчета ” към локалното читалище. В тазгодишното издание се включиха общо 27 обединения - от обитаеми места във Видински район и от село Расово, Област Монтана.
В рамките на събитието се организира благотворителна идея, чиито основатели са младежи от селото –  набирането на средства за създаване на сцена на площада, на която самодейните сформира да имат свое място за изява. Кметът Ценков пръв даде образец и подари средства в името на хубавата концепция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР