В руското президентство считат, че НАТО оставя без внимание предложение,

...
В руското президентство считат, че НАТО оставя без внимание предложение,
Коментари Харесай

Кремъл обвини НАТО, че пренебрегва идея на Путин за разполагането на ракети

В съветското президентство смятат, че НАТО оставя без внимание предложение, отправено от президента Владимир Путин за мораториум на разполагането на ракети със междинен и дребен обхват.

Това съобщи пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС и РБК. Говорителят на НАТО Оана Лунгеску сподели, потърсена от съветската организация, че генералният секретар Йенс Столтенберг смята концепцията за " нереална ".

Вчера " Комерсант " заяви за писмо от 19 септември, написано от Путин до алианса, в което повдига тематиката за ракетите със междинен и дребен обхват. Свързан с тях контракт - един от стълбовете на световната сигурност - на процедура спря да съществува, откакто и двете страни по него (Съединените щати и Русия) се изтеглиха. До краха на контракта се стигна, откакто Вашингтон упрекна Москва в разработка на крилати ракети, които нарушават контракта. Русия отхвърля.

Писмото, което съгласно " Комерсант " е изпратено и на Европейския съюз и Китай, приканва както за мораториум върху разполагането им в Европа (и другаде по света), по този начин и за нова система за инспекция на осъществяването с спомагателни механизми, в това число за местата, планувани за сходни разполагания.

" Безсмислица "

Досега Русия заявяваше, че е подготвена да разположи такива ракети единствено в случай че Съединени американски щати го създадат първи. Западът слага това изказване под въпрос, защото поддържа американските обвинявания, че Москва към този момент го е направила посредством известните като 9М729 ракети. Миналия месец Пентагонът изпита крилати ракети с обхват над 500 км за пръв път, откогато двете страни излязоха от контракта, и с това провокира реакцията на Русия.

" Комерсант " цитира неназован посланик от НАТО, съгласно който подобен мораториум е " нелепост ". Русия " предлага мораториум... до момента в който разполага такива оръжия ", изяснява той.

" И преди сме го чували... само че не заслужава доверие, тъй като пренебрегва действителността - Русия към този момент разполага (ракети 9М729) в нарушаване на контракта ", споделя за ТАСС представителят Лунгеску.

Фотогалерия: Русия сподели ракета, за която до неотдавна отхвърляше, че съществува >

Песков обаче изясни, че писмото, изпратено " в главните страни на Европа и Азия " и " в разнообразни интернационалните организации ", е част от напъните на Путин да не се допусне повишаване на напрежението поради края на контракта за ракетите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР