В Руския културно-информационен център днес се състоя финалната пресконференция, която

...
В Руския културно-информационен център днес се състоя финалната пресконференция, която
Коментари Харесай

Международният мотопробег «Миротворци-2019» ще завърши с Фестивал на българо-руската дружба на 22 септември

В Руския културно-информационен център през днешния ден се състоя финалната конференция, която съпътства самодейността на Международния автопробег «Миротворци-2019», който тази година е отдаден на 140-та годишнината от началото на дипломатическите връзки сред Русия и България.
Участниците в пробега потеглиха на 13 септември от Москва от паметника на гренадирите, паднали в борбата за Плевен и минаха през няколко български града, които са тясно свързани с историята на съветската дипломация и съветската войнска популярност - Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София.
„ Международният автопробег е едно историко-патриотично мероприятие, което сплотява нашите два народа, в едни комплицирани от политическа позиция времена. ", сподели в обръщението си към всички Олга Широкова - вр.и.д. началник на Россотрудничество.



„ Много епохи история свързват България и Русия. Общата историческа памет е скрепена с кръвта на падналите за свободата на България войни. Завинаги ще остане паметта за съветските бойци и българските опълченци. Затова в този момент наш общ дълг е да съхраним тази памет за поколенията. „ добави Широкова.
Тя напомни, че едно от най-значимите събития на автомотопробега е преместването на бюст-паметника на известния съветски посланик Николай Павлович Игнатиев като подаяние за България, който беше подложен в град Пловдив. Именно посредством напъните на граф Игнатиев, вследствие на подписания Санстефански кротичък контракт България получава независимостта си.
В автомотопробега вземат участие представители на публични организации от двете страни - «Мотообединение «Мотобратия во Христе», «Балкански културно-информационен център «Славянски Свят», фондация «Балкански център», «Нощни вълци - София» и други



От българска страна съорганизатор на пробега е Балканския културно-информационен център. „ За нас беше значимо да подкрепим нашите сътрудници. ", сподели Денчо Златанов - представител на Центъра. Той акцентира, че на равнище дипломация няма никакви кавги и проблеми сред България и Русия. Данчо Златанов очерта пътя на пробега и подчертава на историческите корени на положителните връзките сред двете страни. „ Важно е ние да пазим мирните и приятелски връзки сред нас. ", сподели още Владимиров.
Автопробегът „ Миротворци " ще приключи на 22 септември с Фестивал на руско-българската дружба под знаковото име «МироТВОРЕЦ», отдаден на Деня на независимостта на България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР