В руския Източен военен окръг започват най-големите военни учения в

...
В руския Източен военен окръг започват най-големите военни учения в
Коментари Харесай

Русия започва най-големите военни учения след края на СССР

В съветския Източен боен окръг стартират най-големите военни учения в историята на Русия след Студената война. Около 300 хиляди военнослужещи ще вземат участие в ученията в източната час на Сибир.

Във „ Восток-2018 “ ще вземат участие още над 1000 самолети, хеликоптери и дронове, 36 000 танкове, бронетранспортьори и други бронирани машини и 80 кораби и помощни съдове, заяви съветското министерство на защитата.

Ученията ще продължат до 17 септември. В тях вземат участие и военни елементи от Китай и Монголия ,

като от страна на Китай ще вземат участие 3200 военнослужещи. Последното съветско обучение със подобен мащаб се е провело през 1981 година по време на Студената война, само че „ Восток-2018 “ ще включва повече военни.

Ученията стартират в миг на засилено напрежение сред Русия и НАТО. Отношенията сред тях се утежниха, откакто Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че ученията са оправдани поради „ агресивното и неприятелско “ отношение към Русия.

Какво ще се случи на ученията?

Във вторник и в сряда ще се проведат планирането и подготовката на ученията, а действителните интервенции ще се проведат в идващите пет дни. Те ще се случат на пет подготвителни терени, четири авиационни бази и области в Японско море, Беринговия проток и Охотско море.

Ученията няма да се доближават до противоречивите Курилски острови на север от Япония, прецизират от съветска страна. Мащабът на „ Восток-2018 “ е равностоен на силите, разгърнати в една от огромните борби от Втората международна война.

През предходната година се организира взаимно обучение с по-малък мащаб сред Русия и Беларус.

Защо в този момент?

Президентът Владимир Путин трансформира в собствен приоритет военната рационализация, в това число новите нуклеарни ракети. Смята се, че въоръжените сили на Русия разполагат с общо към един милион души личен състав.

Един съветски народен представител и полковник от запаса Франц Клинцевич сподели: „ Удобно е за Запада, че нашите звена и щаб не разполагат с бойни умения и съгласуваност, само че времето се е трансформирало, в този момент имаме друго отношение към готовността за борба “.

Как и за какво взе участие Китай?

Китайското министерство на защитата приказва за задълбочаване на военното съдействие и за „ усилване на качествата на двете страни да реагират взаимно на разнообразни закани за сигурността “, без да показват тези закани. Министерството удостовери, че в учението ще вземат участие 3200 нейни бойци и над 900 бройки военна техника.

Дмитрий Песков сподели, че присъединяване на китайските звена във „ Восток-2018 “ демонстрира, че Русия и Пекин си сътрудничат във всички области. През последните години те задълбочиха военното си съдействие и по време на тези тренировки те ще имат взаимен щаб. Той контрастира с годините на Студената война, когато Съюз на съветските социалистически републики и Китай бяха противници за световното комунистическо управление и се сблъскаха на границата си в Далечния Изток.

Монголия не даде детайлности за присъединяване си.

Какво сподели НАТО?

Говорителят на военния алианс Дилън Уайт съобщи, че НАТО е бил осведомен за „ Восток-2018 “ през май и ще го следи. Той сподели, че „ всички народи имат право да упражняват въоръжените си сили, само че е от значително значение това да става по транспарантен и предвидим метод “.

„ Восток-2018 “ показва фокусът на Русия върху тренировките за огромен спор, който се вписва в модела, който сме виждали от известно време: по-агресивна Русия, която доста усилва бюджета си за защита и военното си наличие “, добави той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР