В руската Държавна програма за въоръженията (2018-2028) е включено финансирането

...
В руската Държавна програма за въоръженията (2018-2028) е включено финансирането
Коментари Харесай

Шест подводници „Супер-Пирания” ще контролират цялото Черно море

В съветската Държавна стратегия за въоръженията (2018-2028) е включено финансирането по основаването на мини-подводници, въпреки преди половин година изглеждаше, че от плана „ Пираня ” към този момент никой няма да се заинтересува.

През март на интернационалната галерия LIMA 2017 на малайзийския остров Лангкави Санкт-Петербургското конструкторско бюро „ Малахит ” показало дребна подводница „ Пираня ”, способна да носи хиперзвукови крилати ракети „ Калибър ” и " Циркон ", написа pravda.ru.

Там един от ръководителите на „ Малахит ” със страдание споделил, че техните подводни съдове не намират пласмент нито в Русия, нито по света.   Положението радикално се промени откакто Китайската съдостроителна група China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) показа на отбранителната галерия Defense & Security 2017 в Бангкок три нови плана за дребни подводници за решение на оперативни задания, предопределени за износ.

Представители на CSIC настояват, че интерес към този момент демонстрират няколко страни, в това число Алжир, Бирма, Венецуела, Египет, Либия и ОАЕ.   Едва тогава висшите съветски военни осъзнаха какво са на път да изгубят и по тази причина включиха плана „ Пираня ” в 10-годишната държавна стратегия за въоръженията.

Преди месец, на 18 ноември, Блиц разказа, че планът „ Пираня ” датира от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава са издигнати единствено две такива дизел-електрически подводници, които влезнали в строя през 1988 и 1990 година, само че още на идната година са бракувани „ заради незадоволително финансиране и липса на подобаващи за тях задания ”.

Водоизместването на руските „ Пирани ” съставлявало 320 тона, дължина – 28 м, широчина – 4,7 м. Можели да развиват скорост 7 възела (13 км/час) и да се потапят на дълбочина до 180 м. Освен екипажа от 3 души на борда имало място за 6 десантчици. Можели да работят в реки, на плитчини и в самите бази на съперника.   Има учредения да се твърди, че в избрана степен сегашните „ Пирании ” ще дойдат на бял свят с помощта на появилите се GPS и на крилатите ракети „ Циркон ” и „ Калибър ” като тяхно оръжие.   При план П650 водоизместването е единствено 720 тона (при АП „ Хаски ” е 12 хил т) с допустима дълбочина на потапяне 300 м и отдалеченост на корабоплаване 1500 благи (2200 км). Нейното оръжие е 4 торпеда диаметър 533 мм или 8 торпеда диаметър 400 мм. При самостоятелно корабоплаване под вода до 3 седмици по-голямата част от дистанцията може да бъде измината в подводно състояние.   При подводницата „ Супер-Пираня 2 ” (П750) водоизместването ще е от порядъка на 950 тона, а далечината на корабоплаване ще е 2000 морски благи (3700 км). Нейно въоръжение ще бъдат 4 крилати ракети „ Калибър ” или „ Оникс ” в универсални отвесни пускови установки.  

Новите „ пирании ” на практика не могат да се открият във водата. Шумът на тяхната енергетична установка не се отличава от естествените шумове на океана. Те са тихи и поради дребната си скорост от 15 възела (28 км/час).  

Планира се „ пираниите ” да работят край съветските крайбрежия. Според специалисти, също така в забележителна степен се взема решение въпросът за Курилите. Там съществува единствено един комфортен проход за атомни подводници сред Кунашир и Итуруп. Другите са прекомерно тесни и плитководни. Свръхмалките, само че стратегически смъртно рискови „ пирании ” обаче са в положение без проблеми да минават през проливите Измена и Ламперуза. Това дава други благоприятни условия за защитата на акваторията на Охотско море.  

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР