В руска централа близо до границата с Финландия всеки ден

...
В руска централа близо до границата с Финландия всеки ден
Коментари Харесай

Експерти твърдят, че в руска централа се изгаря непродадения на Европа природен газ

В съветска централа покрай границата с Финландия всеки ден се изгаря природен газ на стойност към 10 милиона $. Твърдението е на интернационална компания за енергийни проучвания. Финландски поданици от пограничния регион също оповестяват за извънредно мощни пламъци от съветската централа. Според специалисти, в централата най-вероятно се изгаря непродадения на Европа съветски газ. Засега няма коментар на " Газпром ".

Виролахти - по-малко от 40 километра разделят най-югоизточната община на Финландия от съветската централа Портовая. За извънредно огромния пламък от газовите уреди локални поданици съобщили в средата на юни. Оттогава специалисти записват лъчение на огромно количество топлота от централата. Сателитни фотоси също демонстрират огромен пламък над нея.

" Не знаем каква е повода огромно количество газ да бъде изгаряно от руснаците покрай границата с Финландия. Изгаря се в региона, където стартира газопроводът " Северен поток " за Германия. Но това е и място, където руснаците построиха цех за полутечен газ ", споделя Еса Вакилайнен, професор по устойчиви енергийни системи, Финландия.

Според експертите над 4 милиона кубически метра природен газ се изгарят в Портовая всеки ден.

" Ако го обърнем в пари, всеки час изгарят към 1000 евро и това към този момент продължава няколко месеца. Разбира се, за производител на газ, това може и да не е огромна сума, само че за елементарните хора това са доста пари ", счита Еса Вакилайнен.

Централата за полутечен газ Портовая се намира покрай град Виборг на брега на Финския залив, където " Северен поток - 1 " влиза в Балтийско море.

От средата на юли доставките на газ от там са лимитирани. Москва изяснява пониженото количество с механически проблеми. Според Германия става въпрос за чисто политически ход.

Изгарянето на газ е нормална процедура в сходни централи. Обикновено се прави по механически аргументи или поради ограничения за сигурност. Експертите обаче акцентират, че за първи път се следи толкоз дълготрайно и толкоз огромно изгаряне в централа за полутечен газ.

" Това е и огромен екологичен проблем, изключително за региона на Северния полюс. Отделянето на нездравословни излъчвания несъмнено има резултат върху световното стопляне ", прибавя Вакилайнен.

Според изчисленията всеки ден при изгарянето на газ в Портовая се отделят 9000 тона въглероден диоксид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР