В Русия започна най-важният етап от създаването на ключов елемент

...
В Русия започна най-важният етап от създаването на ключов елемент
Коментари Харесай

Новият самолетен двигател ще осигури технологичен суверенитет на Русия

В Русия стартира най-важният стадий от основаването на основен детайл от осъвременения аероплан Superjet New - летателните тествания на самолетния мотор ПД-8. Тази разработка ще разреши на съветската авиационна промишленост да реализира същинска софтуерна самостоятелност в този сегмент на самолетите. Кога най-сетне ще стане?

Обединената двигателна корпорация на “Ростех ” стартира летателни тествания на мотора ПД-8. Този мотор ще бъде конфигуриран на самолета за къси дистанции SSJ New и самолета-амфибия Бе-200.

Двигателят се изпитва в състава на летателната лаборатория Ил-76ЛЛ в Жуковски на територията на института “Громов ”. По време на тестванията се записват главните експлоатационни данни - скорост на турбината, налягане, температура, както и спомагателни параметри, нужни за потвърждаване на взетите планови решения и обезпечаване на сигурността на работата на мотора.

Работата по съветския мотор ПД-8 върви по график, което разрешава да се възнамерява приемането на стандартизиран документ през идната година, сподели вицепремиерът, министър на индустрията и търговията Денис Мантуров. Този план употребява научно-техническия запас, формиран по време на работата по мотора ПД-14 за МС-21.

„ Двигателят ПД-8 е план, чието сполучливо осъществяване ще обезпечи софтуерната самостоятелност на Русия за десетилетия напред. В съдействието по плана вземат участие хиляди екипи от съветски предприятия от металургичната, радио-електронната, химическата и машиностроителната индустрия “, сподели Мантуров.

„ Стартът на тестванията като част от летяща лаборатория значи, че към този момент е съединен подготвен летателен модел на мотора. Двигателят е тестван в действителна полетна среда, при действителни скорости. Съвременните технологии разрешават неотложно прекачване на характерностите му в центъра за разработка, което доста форсира процеса на изпитване “, изяснява Роман Гусаров, началник на “Авиа.ру ”.

Но в действителност ние сме единствено в началния стадий на изпитване, следва още доста работа. През годината е належащо да се приключи целият комплекс от наземни и летателни тествания на мотора, след което да се сертифицира силовия елемент. „ Ако успеем да сертифицираме мотора за една година, това ще бъде рекордно време “, споделя Гусаров.

„ Никой не може да подсигурява, че моторът няма да има потребност от преправка по време на тестванията. Ако нищо не би трябвало да се завърши, тогава има повече шансове до избраната дата моторът да бъде доставен на самолета SSJ New в Комсомолск на Амур ”, счита специалистът от промишлеността.

Но процесът на работа върху мотора не свършва дотук. Двигателят освен ще би трябвало да бъде подложен на SSJ New, само че и да бъде тестван и сертифициран дружно със самолета. Това може да отнеме даже повече време.

Като образец специалистът цитира самолета МС-21 с мотор ПД-14, създаден в страната. Лайнерът беше показан на авиошоутопреди година и половина, узаконяването на аероплан с този мотор към този момент е в последния стадий, само че към момента не е приключено. Тоест процесът на узаконяване на мотора лишава най-малко още година и половина (въпреки че самият мотор към този момент е сертифициран отделно). Следователно стартирането в промишлена употреба на SSJ New с ПД-8 през 2024 година е доста къс и оптимистичен период, счита Гусаров.

ПД-8 заменя руско-френския авиационен мотор СаМ-146, който е създаден в взаимно дружество в Русия. По самодейност на френската страна обаче предприятието беше спряно поради санкционната политика на Европейски Съюз. Повече от тези мотори няма да се създават.

На първо място, ПД-8 е основан, несъмнено, за обновения осъвременен SSJ New. Новото потомство " суперджет " би трябвало да съдържа най-малък брой непознати съставни елементи и, несъмнено, подмяната на мотора в този смисъл е основна задача.

" Суперджет " от настоящето потомство в началото е основан в необятно съдействие с задгранични сътрудници, делът на вносните съставни елементи в него доближава 70%. Новият SSJ обаче ще бъде напълно друга машина.

„ SSJ New освен ще има напълно нов заряд, в това число самият фюзелаж ще бъде модифициран. В допълнение, новият мотор също изисква огромно рационализиране на целия аероплан, невероятно е просто да промените мотора в самолета. Ето за какво, на към този момент летящи SSJ-100, беше счетено за нецелесъобразно да се трансформират руско-френските мотори на ПД-8 ”, изяснява Гусаров.

„ Двигателят е най-важният и комплициран съставен елемент на самолета. Всички други системи са доста по-лесни за преправяне и подмяна от мотора “, споделя Гусаров. Наистина, Китай към този момент стана първата стопанска система в света, само че към момента не е усвоил производството на цялостна гама съвременни авиационни мотори. По-малко страни са способни да създават съвременни турбореактивни мотори, в сравнение с да изстрелват ракети в космоса.

„ Ето ви образец: в Русия имаше прелестен широкофюзелажен аероплан Ил-96. Съюз на съветските социалистически републики обаче не можа да сътвори добър актуален мотор за него. Опитахме се да му сложим американски мотор, към този момент сме се разбрали за това на най-високо равнище. Дори ни докараха два мотора от Съединени американски щати, започнаха тествания. Но незабавно щом американците схванаха, че Русия може да получи доста добър аероплан, който да стане съперник на “Бойнг ” на съветския пазар, американците си върнаха тези мотори без пояснение. Те просто трансформираха решението си. И това беше през 2000-те години, когато не се говореше за никакви наказания. Защото на американците ще им е по-добре да ни продадат цели самолети за стотици милиони всеки, в сравнение с единствено мотори. Тогава не ни позволиха в тази ниша. Но в този момент Русия е в положение независимо да създава най-модерните авиационни мотори за разнообразни цивилен самолети “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР